Tentaplugg: Expectations vs Reality

Du har följt kursen och tagit användbara anteckningar under föreläsningarna. Alla projekt och labbar är avklarade.

Du börjar två veckor i förväg med att tentaplugga, genom att dela upp innehållet i mindre delar. En del för varje dag inför tentan.

Du sitter bekvämt i ett tyst rum 8-17 och pluggar.

Om det är något du inte förstår frågar du dina klasskompisar eller professorerna.

Efter att du har gått igenom alla föreläsningar och gjort en sammanfattning spenderar du resterande dagar med att repetera och få full förståelse hur de olika delarna hänger ihop.

Du går till tentan med självsäkerhet och kan enkelt svara på frågorna för du har pluggat och LÄRT dig allt!

Du gick på alla föreläsningar, men ditt anteckningsblock innehåller mer klotter än en skateboardpark.

Labbarna? Oj, de måste jag avsluta. Som tur är ligger deadline tre dagar efter tentan. Du kan göra dem efteråt.

Två veckor före tentan befann du dig på annan ort, festande, badande och absolut inte pluggande.

Tre dagar innan första tentan kickar paniken in. Dags att dela upp kursens innehåll! 300 slides att gå igenom per dag. Tid för repetition och få full förståelse lämnas till morgonen innan tentan. Och den andra kursen du har tenta i? Stryk den. Du bestämmer dig för att satsa allt på den första kursen.

Du sitter i din säng, använder öronproppar för det pågår ett bygge i samma byggnad, du lämnar inte lägenheten tills det är dags att skriva tentan.

Du frågar dig själv varför du inte ställde dessa frågor under lektionerna.

Du tröstar dig själv med att ta ”välförtjänta” raster. Men egentligen prokrastinerade du.

Kvällen innan tentan känner du att det här kan faktiskt gå vägen och du funderar på om detta borde bli din nya strategi för tentaplugg.

Samma dag som tentan och det är dags för repetition. För visst har du memorerat allt du har skrivit ner?

Du ger upp och trycker i dig en macka innan du drar till universitetet för att skriva tentan.

Du skriver tentan och tänker på alla ord som du KÄNNER IGEN och som du vet att du har läst om, men som du ”bara inte kan minnas”.

Efter tentan tackar du artigt nej till inbjudan från dina klasskompisar om att ta en öl tillsammans, du behöver ju avsluta labbarna som du lämnat till sist…

//Madde (baserat på en fin balansering av verkliga upplevelser och total fantasi)

Bildkälla: giphy.com

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!