Hoppa till innehåll

Hur kan flygplan flyga?

Nu ska jag vara ärlig med dig. Jag har aldrig riktigt förstått hur ett flygplan kan flyga. Jag har nog fattat att det handlar om hur luft rör sig runt vingarna och planet, men aldrig riktigt försökt att förstå hur det funkar på riktigt. Jag har bara accepterat faktumet att planet på nått sätt lyfter och att det tar mig dit jag vill. Kanske är det lite barnsligt men jag har alltid tänkt att det skulle vara svårt att förstå hur det egentligen fungerar. 

Här om dagen bestämde jag mig för att ta reda på hur ett flygplan faktiskt kan flyga. Är man en snart utexaminerad civilingenjör borde man veta hur ett flygplan funkar, tänkte jag. Jag googlade runt lite först men tyckte att dessa två Youtube-videos förklarade fenomenet bäst. 

Det känns som att det blev lite tydligare hur flygplan faktiskt flyger, lyfter från marken och hur stor roll lufttryck har. Jag hoppas att du har lärt dig nått nytt och är du intresserad av att lära dig mer är det bara att börja på civilingenjörsprogrammet i farkostteknik på KTH! 😉 

Kramar /Aleks