Inblick i kursen: Människa-dator interaktion

Förra veckan lovade jag er att berätta om en kurs som jag läser nu under period 1 och det är precis det jag tänkte göra i detta inlägg! Jag tänkte även att jag då och då framöver kan ge er en inblick i kurser jag läser då jag tror och hoppas att det kan vara intressant att läsa.

Kursen heter Människa-dator interaktion och är en kurs jag valt själv. Så vad är detta för kurs då tänker ni? Jo, precis som namnet säger, handlar den om hur människan interagerar med till exempel datorn, mobilen och vad man då som designer av exempelvis en viss hemsida bör tänka på för att göra kommunikationen mellan skärm och människa så enkel som möjlig.

Kursen består av två mindre gruppuppgifter samt ett större design projekt. I en av de mindre gruppuppgifterna som vi hade precis i början av kursen skulle vi undersöka hur pass bra vårdguidens hemsida 1177 egentligen är designad. Det finns då ett antal designprinciper som man bör följa när man bygger upp en hemsida/app etc. och med hjälp av dessa i åtanke skulle vi helt enkelt analysera hemsidan. Det förvånade mig verkligen över hur mycket brister hemsidan hade, saker som jag i alla fall aldrig tidigare tänkt på, så det var verkligen både kul och intressant.

Design projekt

Nu har vi sedan en månads tid tillbaka hållit på med ett större design projekt. Att temat på projektet skulle vara Corona var väl egentligen ingen större överraskning. Syftet är att designa ett verktyg/system som både är interaktivt men också skärmbaserat och som på något sätt ska vara kopplat till temat. Varje grupp har då fått en viss användargrupp som man ska designa till och min grupp fick grundskolelärare.

Vi har alltså nu under ett antal veckor följt en viss design process som började med att vi intervjuade lärare för att få en förståelse över hur deras situation är just nu så att det i sin tur kunde hjälpa oss att förstå vad lärarna kan tänkas behöva. Meningen är ju såklart inte att vi ska komma på något revolutionerande, som till exempel kan hindra smittspridningen, utan det räcker att det vi designar indirekt kan kopplas till pandemin.

Utifrån den data vi samlade in, alltså utifrån de intervjuer vi genomförde var det tydligt att många lärare framförallt påverkats mentalt av pandemin i form av ökad stress, utmattning osv. Dessutom kände de sig bortglömda. Vi valde därför att designa en typ av dagboksapp riktat åt just lärare då det är påvisat att dagboksskrivande kan hjälpa ens välmående.

Prototyper

En viktig del som ingår i designprocessen är att ta fram en pappersprototyp av sin produkt. Här nedan ser ni tre ”skärmar” av vår pappersprototyp.

Pappersprototyp av vår app. Den visar tre skärmar där det på respektive skärm finns två dagböcker och en lärare som förklarar vad varje sak gör.
En del av vår pappersprototyp.

Nästa steg blev att överföra prototypen i pappersform till en digital prototyp. Här nedan ser ni motsvarande tre sidor fast i digital form.

Bilden visar motsvarande tre skärmar i pappersprototypen fast nu i digital form..
Den digitala prototypen.

Under nästa vecka ska vi låta lärare testa den digitala prototypen för att på så sätt få input på vad som behöver förbättras.

Det jag fått lära mig i denna kurs är något jag skulle kunna tänka mig jobba med i framtiden så jag är väldigt glad att jag valde att läsa den!

/Maha

3 reaktioner till “Inblick i kursen: Människa-dator interaktion”

1. Hej!
    Jag är lite sugen på att börja studera informationsteknik, eller jag har funderat på några program men jag TROR att IT lockar mest. Jag har redan en bachelor i samhällsplanering, men är redo för att vidga mitt perspektiv och röra mig mot det digitala ännu mer. Även design- och produktframtagning intresserar mig.

Kan du berätta mer om ditt program samt mer om hur det är att studera i Kista? Även vad du och dina kurser tänker kring mattekurserna (matte är inte en favorit och det gör mig något orolig). Hur många äldre finns på ditt program? Om jag väljer att komma igång med studierna för att bli civilingenjör kommer jag att vara 28. Det känns något tufft eftersom flertalet känns väldigt unga och direkt från gymnasiet.

Allt gott! // Julia

2. Hej Julia! Vad kul att du är intresserad av att börja studera IT! Kan tipsa dig om detta inlägg som jag skrev för några veckor sedan. Där berättar jag lite om vad jag associerar just civ. ing inom informationsteknik med så kika in där och har du fler frågor efter det är det bara att fråga på!

Första året läser man allt i Kista och i år 2 och år 3 läser man även kurser inne på Campus. När man sedan väljer mastern går vissa inne på Campus och vissa i Kista. Kistas lokaler är väldigt fräscha och nyrenoverade och det finns alltid gott om studieplatser, ibland kan jag tex uppleva att det är svårt att hitta lediga platser på Campus. Det som jag tycker är positivt är att man får uppleva två studiemiljöer. Jag själv föredrar Campus just för att jag älskar stan men det är såklart en smaksak, men tycker även att Kista är alldeles lagom. Det som framförallt är skönt med Kista är att alla salar är i samma byggnad, sen gillar jag också närheten man har till Kista Centrum.

Jag kan säga att jag själv var väldigt orolig för hur matten skulle vara på KTH då jag under gymnasiet upplevde det som rätt svårt och det var alltså ingen storfavorit heller. Det jag dock har lärt mig nu i efterhand är att så länge man är villig att lära sig och så länge man inte ger upp så kan man ta sig igenom allt. Tro det eller ej så har jag faktiskt tyckt om att läsa matten på KTH. Sen blir det också lättare när man kan hjälpas åt och peppa varandra!

I min klass är åldrarna väldigt blandade. Känner även att många inte riktigt lägger någon större vikt på åldern, det är åtminstone vad jag upplevt i min klass i alla fall, så du behöver verkligen inte oroa dig över det. Tips är annars att kolla antagningsstatistiken på programmet HÄR och filtrera på åldersfördelning.

Hoppas du fick svar på dina funderingar!

/Maha