Hoppa till innehåll

Master på KTH

Jag läser mitt femte, och sista, år på KTH. Det betyder att jag är inne på mitt andra master-år. De första tre åren av en femårig civilingenjörsutbildning kallas kandidaten, och de sista två mastern. Om man läser till högskoleingenjör läser man endast kandidaten (alltså tre år), men kan senare läsa till en master om man vill. Jag pluggar till civilingenjör i industriell ekonomi, alltså en femårig utbildning. Adam skrev någon månad sen sina tankar kring mastern (läs inlägget här) och jag tänker göra det samma. 

Master på Industriell Ekonomi

Redan i tvåan fick jag välja vilken inriktning på industriell ekonomi jag ville läsa, vilket avgjorde vilka masterspår/mastrar jag kunde läsa i fyran och femman. Jag valde då att läsa en datainriktning vilket har gjort att jag antingen kan ta en master inom industriell ekonomi eller inom datateknik. Jag valde att läsa en master inom industriell ekonomi men behövde även välja ett masterspår inom datateknik då jag läser den inriktningen på industriell ekonomi. Jag valde masterspåret interaktion och visualisering. Det betydde att jag behövde läsa extra datakurser inom det området, som till exempel fysisk interaktionsdesign där jag bland annat fick designa en rutschkana. 

bild på en iglo-rytchekana och Aleks med sina kompisar
Jag och mina projektkompisar byggde en igloo-rutschkana som bytte färg och ljud beroende på vilket djur man tryckte på inne i rutschkanan.

Men nu kanske du undrar vilka andra mastrar och masterspår det finns på industriell ekonomi. Industriell ekonomi har fyra inriktningar: datateknik och kommunikation, energisystem och hållbar utveckling, produktion och tillämpad matematik. Inom alla de inriktningar kan en student mer eller mindre ta en master i. Vidare måste välja ett mastersspår inom sin inriktning. Datainriktningen har till exempel masterspåren: interaktion och visualisering, maskininlärning och programmutvecklingsteknik. Men alla kan ta en master inom industriell ekonomi, och jag skulle nog säga att det är det vanligaste. 

Master på Alla Andra Program 

Om man läser en civilingenjörsutbildning så har man oftast färre val av vilken master man kan läsa. Detta är på grund av att man som civilingenjörsstudent förväntas få en helhetlig utbildning på fem år, inte en kandidat och en master som inte är inom samma område. Om man läser ett högskoleingenjörsprogram och sedan väljer till en master, kan man oftast välja mellan många fler inriktningar, men får då söka om till KTH, med hjälp av sinabetyg från kandidaten. Jag kan inte skriva om alla mastrar som finns på alla program på KTH men det finns en lista på dem här

Masterarbete

Sista halvåret på en masterutbildning så skriver man ett mastersarbete, också kallat ex-jobb, examensarbete eller MEX. Ett ex-jobb gör man antingen hos ett företag eller på KTH. Man skriver, under 20 veckor, ett jättestort arbete där man svara på en frågeställning som är relevant till ens masterprogram. Tanken är att arbetet på ett sätt sammankopplar allt man har lärt sig under sin utbildning på KTH. Man gör ex-jobbet ensam eller i par.

Att skriva ett mastersarbete väntar mig från och med januari. Jag ska skriva mitt ex-jobb tillsammans med min kompis Oscar inom industriell ekonomi, men vi har ännu inte hittat en frågeställning att skriva om… Men det löser sig säkert snart då vi har sökt över 30 ex-jobb. Jag kommer definitivt skriva mer om detta på bloggen när vi väl börjar!

Hoppas att du känner att du fick inblick vad som gäller med att läsa en master på KTH. Om du har några frågor eller tankar är det bara att kommentera inlägget. 

Kramar /Aleks 

En kommentar till “Master på KTH”

Kommentarer är stängda.