Utbytesstudier del 2/2: Illinois, USA

I trean var jag på utbyte i Kapstaden, Sydafrika. Ett inlägg om det hittar du här. Idag tänkte jag skriva om utbytet jag gjorde förra terminen, under mitt fjärde år på KTH, till University of Illinois at Urbana-Champaign (UIUC) i USA. Under detta utbyte bloggade jag för KTH på utlandsbloggen. Bloggen hittar du här.

Varför USA?

Jag har varit kär i USA sen jag var där med mina föräldrar när jag var 14 år. Vi var på en roadtrip i en månad längst med USAs västkust. Jag blev kär i palmerna, Starbucks Frappuccinos, billiga Converse, extra large fries och alla över-trevliga amerikaner (riktigt ”fjortis” jag vet). Jag växte dock aldrig ur min kärlek till den klyschiga amerikanska kulturen.

Sen var jag på utbyte ett år i Wisconsin, USA under gymnasiet och har hälsat på min värdfamilj och vänner två gånger efter det. Så när det var dags att välja var jag ville åka på utbyte i fyran så var det ganska självklart för mig att jag ville åka till USA igen.

Aleks nr hon va yngre ppå en strand i Santa Monica
Jag på en strand i Santa Monica sommaren 2010.
bild på Aleks och hennes 4 kompisar på "graduation"
”Graduation” under mitt utbyte i USA 2013-2014 med mina bästa vänner Veera, Jack, Karissa och Heather.

Varför University of Illinois at Urbana-Champaign?

KTH har samarbete med cirka 15 universitet i USA. Ärligt talat valde jag det universitet, UIUC, då det låg närmast min värdfamilj och kompisar från mitt utbyte, och min favoritstad Chicago. Sen blev jag mer och mer övertygad att mitt val var perfekt för mig när jag läste på om universitetet. Det är ett väldigt stort universitet som har många föreningar och ett typiskt amerikanskt studentliv. Universitetet är högt rankat, speciellt inom data, och antagningspoängen till utbytet var precis så att jag skulle komma in med mitt meritvärde!

bild på Aleks fraför Alma Mater, en staty på universitetet i USA
Jag framför Alma Mater, kunskapens moder, på UIUC campus.

Hur var mitt utbyte?

Den första halvan av terminen var superkul. Jag la mina lektioner så att jag endast behövde plugga tre dagar i veckan. Jag valde också enkla kurser inom marknadsföring, kreativitet, innovation, etik och entreprenörskap så att jag inte skulle behöva spendera mycket tid åt att plugga. Istället hängde jag mycket med andra utbytesstudenter. Vi lagade mat, gick på basketmatcher, olika events tillsammans och gick på många fester och klubbar ihop på kvällarna. Då staden är väldigt liten, och består av mestadels studenter och saker som har med universitetet att göra fick jag verkligen uppleva den amerikanska collegekulturen. Jag var så nöjd då det var något jag alltid har drömt om.

bild inne i en stor stadion där de spelar basket
Sjukt många människor som ska kolla på skolans basketlag spela match. Jag gick på matcher nästan varje vecka. Superkul!

Resor i USA

Under mitt utbyte hann jag endast åka till Chicago och Indianapolis som liggen en bussresa (3-4h) bort från Urbana-Champiagn. Chicago är en av mina favoritstäder så det va kul att åka dit flera dagar två gånger under mitt utbyte. Jag hade aldrig varit i Indianapolis så det var kul att se en helt ny stad.

Konsekvenser av Covid-19 pandemin

Efter halva terminen kom skolan ut med att allt undervisningen skulle bli online efter lovet, Spring Break, vi hade i mitten av mars. Både universitet i USA, samt KTH, rekommenderade alla studenter att åka hem. Jag var en av de sista svenska utbytesstudenterna som åkte hem. Jag var riktigt ledsen att jag behövde åka hem samt ställa in flertal resor jag hade bokat in, bland annat till Los Angeles och mina kompisar och värdfamilj i Wisconsin. Mina föräldrar skulle också komma och hälsa på men så blev det inte.

Sammanfattningsvis

Att åka på utbyte är något som är kul att göra. Man får uppleva en helt annan kultur och utforska en annan del av världen. Jag är så glad att jag åkte till USA, även om det inte blev som jag hade tänkt mig. Får du möjligheten… ÅK PÅ UTBYTE! Glöm inte att du kan läsa massvis med inlägg om mitt utbyte på KTHs utlandsblogg. Bloggen hittar du här.

Kramar /Aleks

3 reaktioner till “Utbytesstudier del 2/2: Illinois, USA”

Kommentarer är stängda.