Hoppa till innehåll

Från KTH till Rymden

Visste du att ansökningsperioden för den som vill bli Europas nästa rymdfarare är igång. Tusentals kommer att söka men bara en handfull blir uttagna till grundutbildningen.

Anna, som läser sitt fjärde år på Civilingenjörsprogrammet Teknisk Fysik på KTH, har alltid varit fascinerad av rymden. Trots att hon inte är klar med sin utbildning, har hon hunnit med att göra massvis med coola rymdgrejer. Hon gick på Rymdgymnasiet i Kiruna och genomförde därefter Tekniksprånget med praktik på rymdbasen Esrange utanför Jukkasjärvi, hon har bland annat sommarjobbat på det svenska solteleskopet på La Palma och hon har varit vice ordförande i organisationen Astronomisk ungdom. Nu är hon även lärarassistent för kursen ”Bemannad rymdfart” som hålls av Christer Fuglesang, KTH-professor och en av bara två svenska rymdfarare. Hon säger: ”Själv blev jag inspirerad av Christer Fuglesang och fick tidigt upp ögonen för civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik på KTH. Det är en bred utbildning som gav mig möjligheten att fortsätta utbilda mig inom rymdområdet”

bild på Anna framför arkitekturhuset
Anna (Fotograf: Erik Cronberg)

Även om hon denna ansökningsperiod inte är behörig för att söka astronautprogrammet, vill hon göra det om sisådär 10 år. Så här säger Anna om rymden: ”Rymden är ju, förutom världshaven, den sista stora outforskade platsen som vi har kvar idag. Och när vi kan förena de stora frågorna om universum, med detaljerade tekniska frågor om hur vi kan få en satellit att överleva i rymden. Alltså då får vi en oslagbar kombination som är både utmanande och nervkittlande.”

Hela intervjun med Anna kan du läsa här och vill du läsa mer om rymden rekommenderar jag denna frågelåda där KTHs Rymdcenter har svarat på några frågor om allt möjligt som har med rymden att göra. Här finns även några frågor och svar med Christer Fuglesang. Tycker du som Anna att rymden verkar intressant? Sök Civilingenjörsprogrammet i Teknisk Fysik, Maskinteknik eller Farkostteknik på KTH senast 15 april! Kramar /Aleks