Vad gör en ingenjör egentligen?

Precis såsom på Matilda’s TikTok video ovan, kan jag ibland känna gällande att plugga till ingenjör 🙂 Vad är det man egentligen blir när man har en ingenjörsexamen, vad är det man kommer jobba med?

Ingenjörsyrket i sig är oerhört brett och det förstår man också med alla olika kurser man stöter på under utbildningen, men också när man hör från alumner vars roller sträcker sig alltifrån konsulter och projektledare, till forskare och chefer. I och med att det är en bred utbildning blir man inte begränsad. Oavsett vilken inriktning du väljer (om du t.ex. väljer bioteknik eller maskinteknik) så lär du dig de fundamentala pelarna som ingenjörsyrket lutar sig på. Några av dessa pelare är:

• Problemlösning
  • Utveckling av ny teknik
  • Nyttjande av befintlig teknik
  • Kreativitet

Vi hade en gästföreläsare i en av kurserna jag läste nyligen och hon sade att som ingenjör tillför man både struktur och logik till ett företag.

Även om definitionen av själva yrket kan kännas lite luddigt, uppskattar jag att en ingenjörsexamen inte placerar in en i ett fack och att det finns många spännande möjligheter.

/Maha