Betygshets?

Amanda och Celine pratade i sitt senaste poddavsnitt om betygshets på kth vs i gymnasiet, och bland annat om fallgropen att mäta sin egen prestation i betyget en får på en tenta/kurs och därmed en sorts betyghets. Och jag håller verkligen med om att jag idag inte kopplar mitt betyg direkt till hur det reflekterar mig som person.

Så kände jag inte i gymnasiet, jag önskar verkligen att 16 åriga Evelina inte hade haft den osäkerheten och låtit självförtroendet påverkas av betygen i skolan. Där och då kände jag en genuin hopplöshet i vissa av mina betyg, bland annat inom matte och fysik. Denna känsla bidrog till att jag efter studenten inte trodde att jag skulle bli antagen, och inte minst klara en ingenjörsutbildning. Det krävdes nästan 2 sabbatsår för att jag skulle våga söka en ingenjörsutbildning, och mina betyg räckte ju faktiskt in på kth trots att jag hade E/D i matte och fysik!

Jag är väldigt glad över just att betygshetsen enligt mig inte är lika närvarande på kth som i grundskolan, eftersom det har gett mig mer utrymme att faktiskt fokusera på vad som är viktigt: kunskapen. Istället för att lägga energi på att oroa mig över mitt slutbetyg så ser jag det som en bonus om jag får ett högre betyg i en kurs. Och jag ska såklart inte ljuga, när jag fått ett bra resultat i en kurs så blir jag otroligt glad och stolt, men jag har även kurser där jag fått ett E och även där är lika nöjd. När jag pluggar kan jag såklart sikta mot ett betyg som en motiverande faktor. Men jag låter inte det definiera mig och hur bra/dålig jag är som person!

betyg, grön ruta

Hur viktigt är det då med toppbetyg för att få ett jobb i framtiden?

Det här är ju en fråga jag själv egentligen inte kan avgöra än, med tanke på att jag fortfarande är en student. Men betygen är inte allt som jag uppfattat det! Det finns vissa arbetsgivare som har ett högt antal sökande till tjänster och därmed vill se höga betyg, men långt ifrån alla! Jag kan också tänka mig att om två kandidater står och väger mellan varandra kan det vara ett sätt att välja också. Om en vill göra utbytesstudier under tiden på KTH, kan betygen vara viktiga i urvalsprocessen för vissa skolor.

Sammanfattingsvis är betygen är just en måttstock för att kunna avgöra hur en student fullföljer kursens innehåll i olika grader. Och därför tror jag det är viktigt att komma ihåg att många arbetsgivare värdesätter andra kvaliteér, som inte går att se från ditt slutbetyg från högskolan!

/Evelina