Spanska matvanor

Något som jag funderade på innan jag åkte till Spanien var hur mina matvanor skulle se ut här nere. Man har ju märkt när man varit här på semester tidigare att folk äter middag vid 21-22, och jag har undrat hur de klarar sig utan middag till den tiden. Men, det är ju inte så att de äter mindre än hemma, snarare motsatsen.

Här i Spanien har de fem måltider per dag, till skillnad från våra tre. Dagen börjar med desayuno (frukost) vid 7-9, sen är det dags för armuerzo (mellanmål) klockan 12, därefter la comida (lunch) klockan 14-15, sen merienda (mellanmål) vid 18, och sist la cena (middag) vid 21-22. Frukost lunch och middag är principales och de två andra är secundarias, men här i Valencia är det väldigt vanligt att folk äter alla dessa måltider.

Luchen är det viktigaste målet, det är sällan man äter den på vägen, utan man sitter länge och den brukar bestå av tre rätter, en menú completo. Målen emellan, almuerzo och merienda består ofta av en bocadillo eller tapas. Om jag har förstått det rätt så är meriendan främst för barnen iofs. 

Jag upplever även att sovvanorna här är annorlunda, att man går och lägger sig mycket senare (vid 01-02), men det kanske bara är jag som går och lägger mig tidigt (22-23). När jag kom till Valencia tänkte jag att det var lika bra att anpassa mig till rutinerna här, men det varade i ca 2 månader sen slutade jag, haha jag blev för trött. Jag har ju haft lektioner mellan 15-22 och om jag kommer hem och äter efter det så somnar man ju jättesent och så sover man väldigt sent dagen efter. Nej, jag är hellre vaken på mornarna och får saker gjorda och kan gå ut i solen och gå till gymmet. Så jag har tagit med mig matlådor att äta mellan mina lektioner. De har ofta bestått av tonfisksallad och lasagne, och många gånger har jag också köpt bocadillos (baguetter med pålägg) från skolans cafeteria som kostar runt 2 euro. 

Andra maträtter jag äter ofta här är paella (visste ni att den ursprungligen är från Valencia?), tortilla (spansk omelett med potatis, så gott!), färska frukt och bär till frukost,  med ändå allt som oftast tapas. Min favoriter är croquetas, bravas con alioli, queso manchego, jamón ibérico, aceitunas, gambas al ajillo och huevos rotos. Tapasen här har verkligen inte gjort mig besviken (se nedan)! 


Den Valencianska paellan (med kyckling och kanin)
Från Mercat Central, där har de allt man kan tänka sig
Min frukost jag äter varje dag nu, färska bär och frukter, yoghurt och nötter- mums!

 

Profilbild
Hej! Jag heter Minna och jag läser mitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet i Datateknik. Under vårterminen ska jag studera på ett av KTH:s utbytesuniversitet i Valencia. Ni ska få följa mina äventyr i Spaniens tredje största stad där (förhoppningsvis) vardagen är fylld av sol, tapas, strandhäng och andra äventyr!