Energiläget i Australien

Som student inom energi och miljö kan jag ju inte låta bli en liten djupdykning i energiläget här. I Sverige är vi bortskämda med relativt ”ren” el, dvs el med ett lågt koldioxidavtryck. Det som kan kritiseras mest med vår el är främst beroendet av kärnkraft, som är koldioxidneutralt på pappret, men som i praktiken innebär långa transporter och oerhört farliga arbetsförhållanden för de som utvinner uranbränslet (se spännande artikel om detta här). För att inte nämna att avfallet är radioaktivt i 100 000 år (hur skyddar man framtidens människor från det?) och säkerhetsrisken. Någonting annat som kan kritiseras är användandet av torv i kraftvärmeverk. Det diskuteras ofta om torv är förnybart eller fossilt, men de som inte producerar eller förbränner torv är ganska överrens om att det är fossilt (mer om det här).

Sveriges elproduktion 2017

I Australien är det ett helt annat läge. Australien har stora resurser när det kommer till kol och naturgas, vilket gör det naturligt att det har lagt grunden till deras energisystem. Australienare ligger högt upp i världsligan när det kommer till både utsläpp CO2 per capita (12e plats – dvs rätt precis under alla stora oljenationer och USA) samt export av naturgas (3e största exportören i världen). I Australien kommer hela 73% av energin från kol, som är en av de energikällor som skapar mest CO2 utsläpp och övriga luftföroreningar. Till och med naturgas, som inte heller är så fantastiskt, släpper ut ungefär hälfen så mycket CO2 som kol vid förbränning för samma energimängd.

Elproduktion i Australien, källa: origin energy

Australien en en av världens största kolexportörer och bara i ”lilla” New South Wales finns hela 40 verksamma kolgruvor och 20 nya är på gång. Klimatrörelsen i Australien är utom sig! Men det är ju inte helt lätt – 40 gruvor betyder flera hundra om inte tusentals anställda. Om vi lägger ner alla gruvor står alla dessa människor utan jobb. Många gånger kan familjer ha varit gruvarbetare i generationer, eller till och med hela samhällen byggda på jobbmöjligheten i gruvorna. Det är verkligen inte ett lätt fråga. Det man pratar om inom klimatpolitiken är därför ”Just Transition” eller rättvis omställning (läs mitt inlägg om FN och just transition här) och det borde städigt vara på den politiska agendan i Australien. Men det är det inte!!

Jag får mer och mer intrycket av att klimatpolitiken här är väldigt konservativ och bakåtsträvande. Men det kanske inte är så konstigt med tanke på att självaste premiärministern tog med en kolbit till parliamentet för att ”visa att kol inte är farligt”. Ja jag tror nog att jag lämnar det här… Hoppas du tyckte att detta var intressant!

Fråga mig gärna om du har några funderingar kring detta eller något annat!

Saga Jonsson
Hej! Jag heter Saga och går tredje året på programmet civilingenjör energi och miljö. Jag tycker det mesta är roligt och säger aldrig nej till ett äventyr. När jag inte pluggar engagerar jag mig ideellt i den internationella klimatpolitiken. Annars älskar jag att lyssna på musik, gå på promenad och att måla.