Vilket öl är det bästa i München?

Trots att München (och hela Tyskland) just nu befinner sig i karantän, så hann jag testa åtminstone de största ölmärkena innan Coronapandemin hade brutit ut. Självklart fick man smaka på många olika sorter på Oktoberfest på Theresienwiese i höstas (läs mer om Oktoberfest i ett av mina första inlägg Auf der Wiesn!), men på Oktoberfest serveras endast de absolut största ölmärkena, och det är så gott som enbart en sort som gäller – ljust öl (Helles). Traditionellt sett serverar man ölsorten Märzen på Oktoberfest på grund av dess långa hållbarhet, men den är inte alls lika vanlig där längre. Märzen är en lager som har sitt ursprung i just Bayern. Den är ofta lite kraftigare i smak än ett vanligt ljust öl och kan variera i färg från blek, till bärnsten, till mörkbrun.

I bara Bayern finns hälften av alla bryggerier i Tyskland – 600 stycken, vilket är ett antal som räcker och blir över! I början av 1800-talet fanns det dock över 30 000 bryggerier i Bayern! Det finns alltså en rimlig anledning till att München kallas för ölhuvudstaden. Dessutom har Bayern världens äldsta livsmedelslagstiftning som fortfarande är verkande, och bayerskt öl omfattas av EU:s SGB-kvalitetsmärkning och får inte bryggas någon annanstans.

Här nedan listar jag de största bryggerierna tillhörande München (och orter runtomkring München), och kommer kanske i ett senare inlägg att fylla på med lite fler ölmärken som kanske inte är lika stora och kända.

Augustinerbräu

Augustiner Bräu är det äldsta, oberoende bryggeriet i München, och grundades 1328. Bryggeriet ligger i centrala München, och driver även en ölhall, samt en ölträdgård (Biergarten) i München. Det vanligaste ölet från Augustinerbräu är Helles (ljust öl) som är populärt i alla åldrar (lagligt från 16 år), och det går även åt mycket av Augustiner Helles på Oktoberfest! Augustiner är också vanligt att göra Radler på, som är en dryck på ljust öl blandat med lemonad (ofta 50/50) och som har mycket lägre alkoholhalt jämfört med rent öl. Tidigare fick Radler enbart serveras på serveringar, men numera kan man även köpa drycken i exempelvis mataffärer i Tyskland.

Märket på glasen kanske inte syns, men här var jag med min pojkvän Marcus tillsammans med våra vänner Sofi och Patrik på Augustiner am Platzl i höstas.

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan

Det kallas oftast bara för Weihenstephan, där bryggeriet ligger i Freising utanför München (tidigare Kloster Weihenstephan) och sägs vara världens äldsta ölbryggeri daterat till 1040 (eller möjligtvis ännu tidigare). Bryggeriet brygger främst veteöl, men även Märzen, Pilsner och Helles bryggs där.

Erdinger

I höstas fick jag även chansen att besöka det privatägda Erdingers ölbryggeri i Erding utanför München. Det är det största veteölsbryggeriet i Tyskland (och i världen), och grundades 1886. Deras bästa veteöl är Erdinger Urweisse enligt mig, som bryggs på gammelbayerskt vis. Urweisse är ett mycket sötare veteöl jämfört med Erdinger Original, och man brukar även säga att traditionellt veteöl smakar banan, vilket förvånade mig när jag fick höra det första gången – men instämmer när jag fick smaka Erdinger Urweisse (här kan du läsa mer om Erdinger bryggeri).

En härlig utsikt över Alpspitze med en god Weißbier!

Hacker-Pschorr

Hacker-Pschorr är en sammanslagning av bryggerierna Hacker och Pschorr. Hacker grundades 1417, och köptes av Joseph Pschorr i slutet av 1700-talet. År 1972 slogs bryggerierna ihop till Hacker-Pschorr och ingår idag i Paulaner Group. Det är ett av sex bryggerier som har ett eget öltält på Oktoberfest (de resterande fem är Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Hofbräu och Löwenbräu). Hacker-Pschorr har 14 olika ölsorter och deras flaskor har en keramikkork, vilket gör flaskorna väldigt speciella.

Hofbräu

Hofbräuhaus am Platzl (hovbryggeriet) i München är ett av världens mest kända ölstugor och ägs idag av bayerska staten. I hovbryggeriet har många historiska händelser ägt rum, vilket du kommer att kunna läsa mer om i ett annat inlägg inom en snar framtid.  Bryggeriet ligger numera inte längre kvar i ölstugan Hofbräuhaus am Platzl, då det blev för litet för att kombinera ölhall med bryggeri.

Det finns både veteöl och mörkt öl att beställa på Hofbräuhaus (HB Original) som oftast dricks i enliterssejdlar (Maßkrug), och är man riktigt törstig går det även att få sitt öl i en femlitersstövel (Stiefel)!

Paulaner

Paulaners bryggeri ligger också i München, och tillverkar främst veteöl. Något som också är väldigt populärt är att dricka Ruß som består av veteöl och lemonad, som är en (sötare) variant av Radler. Det är inte på alla ölhallar som det går att hitta drycken Ruß på menyn, men Paulaner är ett väldigt populärt veteöl att ha i sin Ruß, och själva veteölet i sig är väldigt vanligt att hitta i menyerna på stadens restauranger.

En lite skojig bensinmacksskylt i München, där man ”tankar” öl istället 😀

Spaten – Franziskaner – Löwenbräu

Spaten grundades 1397 och var tidigare ett självständigt bryggeri i München. Bryggeriet var Münchens största mellan 1860- och 1890-talet. År 1922 slogs Spaten ihop med bryggeriet Franziskaner, vilka grundades 1363 och brygger veteöl. Franziskaner Hefe Weißbier är uppskattat av många, då de har en ovanligt hög andel vetemalt – vilket ger ölet en fylligare smak än de flesta andra veteöl. Franziskaner har även två ölhallar Zum Franziskaner i München och i Stockholm! Kan vara värt ett besök om du har vägarna förbi (oavsett om du är i München eller i Stockholm) då det ska vara en av Stockholms äldsta restauranger, där du kan äta både svensk och sydtysk husmanskost! Ölhallen i Stockholm öppnades 1889 i ett 1600-talshus vid Skeppsbron.

Det dåvarande bryggeriet Spaten-Franziskaner-bryggeriet blev sedan Spaten-Löwenbräu-gruppen (där bryggeriet Löwenbräu alltså tillkom) och som idag ingår i världens största ölproducent; Anheuser-Busch InBev. Löwenbräu grundades troligtvis 1383, och har serverat öl på Oktoberfest sedan 1811 (första Oktoberfest hölls 1810). Även Löwenbräu har en restaurang och ölhall i Stockholm som öppnades 1910 på Norrmalm, men ligger sedan 1970 på Kungsholmen.

Vilket öl är då det bästa?

Supersvårt att avgöra såklart, då alla har olika smak och favoriter. I München skulle troligtvis majoriteten säga Augustiner när de tänker på öl (även om de inte brygger veteöl). Jag föredrar veteöl, då det är en mycket mjukare smak, men som istället är otroligt mättande. Min personliga favorit är Paulaner, men många Münchenbor skulle nog snarare välja Franziskaner om de drack veteöl.

Däremot skulle så gott som ingen bayrare nämna Erdinger som ett veteöl de tycker om (åtminstone skulle de aldrig erkänna det), vilket jag kan tycka är lite märkligt då det enligt mig är ett helt godkänt öl! Skulle jag få gissa själv, så skulle jag tippa på att de flesta som menar att de inte tycker om Erdinger Weißbier, beror på att det är ett bryggeri som grundades så mycket senare än de resterande bryggerierna i München/Bayern, och anses därför inte vara lika anrikt som exempelvis Weihenstephan eller Augustiner.

Hursomhelst, alla har olika smaker, och jag rekommenderar verkligen att man testar sig fram för att hitta sin favorit! I och med att det finns väldigt många mikrobryggerier i Bayern, så hoppas jag kunna hitta en lite udda favorit, men tyvärr har jag inte hunnit prova sortimentet så långt än! Det kan vara svårt att hitta de där guldkornen, då de oftast inte finns i vanliga matbutiker, och då det oftast enbart är de största bryggerierna som serveras i ölhallarna och restaurangerna.

Signe Stéen
Hej! Jag heter Signe Stéen och jag läser mitt tredje år på Civilingenjörsprogrammet Maskinteknik med en internationell inriktning inom tyska. Jag kommer under läsåret 2019/2020 att studera på Technische Universität München (TUM). Jag har studerat tyska i 1,5 år och tyska är nu det fjärde språket som jag lär mig. Här på bloggen kommer ni att kunna följa mina nyfunna erfarenheter av hur det är att studera utomlands på ett språk som jag så nyligen börjat lära mig, men ni kommer även att få följa med mig när jag lär mig mer om förbränningsmotorer och motorsportsteknik, samt utforskar den bayerska kulturen såklart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *