Hoppa till innehåll

Utbyte i Zürich utan att kunna tyska?

Hallo!

Ja, vilka språk talar man egentligen här i Schweiz? Nu börjar jag ju alltid mina inlägg med ett tyskt ”hallo” vilket avslöjar att tyska är ett dem, men det talas faktiskt fyra officiella språk i Schweiz: tyska, franska, italienska och rätoromanska. Schweiz är alltså en riktig ”melting pot”: en härlig blandning av Tyskland, Frankrike och Italien och alla dess olika kulturer. Rätoromanska talas av väldigt få då det bara är en av Schweiz 26 kantoner som har det som ett av sina huvudspråk. Och det ska nämnas att tyskan som talas här är schweizertyska, vilket jag har förstått skiljer sig väldigt mycket från ”vanlig” tyska.

Det finns en tysk del av Schweiz, respektive en fransk och en italiensk del, där det är huvudspråket i kantonerna i den delen, och Zürich ligger då i den tyska delen i en kanton som också heter Zürich. Men trots det så blandas ändå tyskan med de andra språken här lite hejvilt! T.ex. säger man ett franskt ”merci” som ”tack” (läs: dock med ett tyskt uttal och inte franskt). Som ni kanske också har märkt avslutar jag nästan alltid mina inlägg med ett italienskt ”ciao”, för att det säger man också här som ”hejdå/vi ses”.

Så kan man inte tyska (som jag) så är det ingen kris eller panik – man kan åka på utbyte till Zürich ändå! Jag läste franska i sex år under högstadiet och gymnasiet, så det hjälper såklart lite när jag ska läsa på förpackningar/skyltar eller när jag har besökt den franska delen av Schweiz. Men många tyska ord är också ganska lika svenska eller engelska, så det brukar gå bra att förstå det mesta. Utöver det är de flesta i Zürich duktiga på engelska, särskilt inom mastern på ETH då nästan allt är på engelska. Så hittills har det inte varit några språkbarriärer under mitt utbyte, utan jag upplever bara det som positivt att jag får chansen att lära mig lite två nya språk: tyska och italienska, och öva upp min franska.

Ciao!

Hej! Jag heter Victoria och påbörjar precis mitt femte och sista år på KTH på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö där jag läser mastern Teknik och hållbar utveckling. Under hösten kommer jag att åka på utbyte till ETH Zürich i Schweiz där jag ska läsa Environmental Engineering. Förutom att jag brinner för miljön och hållbarhet älskar jag att dansa. Innan jag började på KTH gick jag en fyraårig dansutbildning, så jag har jobbat en del som dansare parallellt med mina studier på KTH. Utöver det älskar jag musik, träning i alla dess former och att vara ute i naturen. Hoppas ni ska tycka det är kul att följa mig på mitt äventyr i Schweiz under höstterminen 2021!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *