Hoppa till innehåll

Forskningstillstånd

Om ni vill göra examensarbete utomlands är mitt råd att försöka undvika att behöva söka forskningstillstånd så gott det går. Det är verkligen ingen rolig process att ta sig igenom. Det går knappt att förstå hur krångligt det är och hur lång tid det tar…

Jag kan ju endast beskriva hur processen har gått till i Fiji. Vi har behövt söka två olika forskningstillstånd. För att kunna söka det andra behöver man ha fått godkänt på det första. Till båda tillstånden behöver man få tag på en hel del papper såsom support letter från en myndighet, godkännande från en etisk kommité osv. Trots att vi började tidigt denna gången med att samla alla dokument har vi inte fått iväg ansökan till det första tillståndet ännu. Det vi saknar är ett support letter från en myndighet i Fiji, vilket vi har väntat på i en månad nu… Ett annat dokument väntade vi på i två månader. Dessa dokumenten är alltså bara en liten del av flera andra dokument vi behöver för att ansöka om de riktiga forskningstillstånden.

Det kan även kosta pengar att söka forskningstillstånd. När man är student på masternivå blir det dyrare men är man undergraduate kan det till och med vara gratis. Jag tror att för mig och Erika kommer det kosta totalt omkring 4000 kr.

Så mitt tips är: Undvik forskningstillstånd!

Hej! Mitt namn är Ellinor och jag läser mitt femte och sista år på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Mastern jag läser heter Hållbar energiteknik med inriktning hållbar kraftproduktion. Under vårterminen gör jag och min kompis Erika vårt examensarbete i Fiji. Här på bloggen kommer ni få läsa om min vardag på andra sidan jorden samt information om hur man går tillväga om man vill göra ett examensarbete utomlands. Hoppas ni vill följa med på min resa!