Hoppa till innehåll

Louvre

För att se allt på Louvren behöver man minst en vecka. Trots att jag hade en dag känner jag att jag bara hann se en bråkdel av allt som finns där. Innan hade jag förberett mig genom att läsa ”A Short History of Art” av Susie Hodge som jag hade köpt förra gången jag var i Paris på Center Pompidou. För någon som inte kunde något om konst innan kan jag verkligen rekommendera den, den gick igenom allt ifrån kända konstverk till olika tekniker.

Något som förvånade mig med Louvren var att det inte enbart var konst utan även grekiska, romeriska, egyptiska och persiska kvarlämningar. Jag var också förvånad över alla utsmyckade tak. Lokalen var lika mycket konst som tavlorna. Det är svårt att förklara hur vackert det var, jag har aldrig sett så detaljerade utsmyckningar. En annan oväntad sak var hur mjuka vissa av marmorstatyerna såg ut att vara, exempelvis den med en kudde och fötter ovan. Stenen blev nästan levande.

Det är svårt att säga vad det bästa var, kanske aha-upplevelsen av att se så många kända verk på riktigt — att verkligen få se alla detaljer och färger på nära håll. Det blir en helt annan grej jämfört med att se ett foto. Om du planerar att besöka Louvren, vilket jag verkligen rekommenderar, så är det ett måste att boka biljetter innan!

Ci vediamo!

 

Medicinsk bioteknik 5:e året, Università di Padova i norra Italien.