Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 14

  • Ger folk makt via mobilen

    KTH-forskaren Konrad Tollmar har tillsammans med några kollegor utvecklat mobilappen Opiner som är ett verktyg för direktdemokrati. Med Opiners hjälp kan vem som helst genomföra undersökningar, driva opinion och påverka politiska beslut. – Det radikala med Opiner är att det ger människor en möjlighet som enbart stora organisationer tidigare haft. Det vill säga ett alternativ till tjänster som kan kosta miljoner att använda, säger Konrad Tollmar, universitetslektor på KTH.

  • Hon ska försköna din värld

    Kristina 'Kia' Höök, professor i interaktionsdesign på CSC-skolan vid KTH, är den prisbelönta och medialt uppmärksammade forskaren som bland annat fått 10 miljoner för känslosam dataforskning. Framtiden ska hon vika åt att göra din värld skönare, med hjälp av de tekniska prylarna du har runt omkring dig.

  • Framtidens musikinstrument är här

    Ett traditionellt musikinstrument används genom att delar av kroppen, som munnen eller händerna, knäpper, trycker, blåser eller slår på det. KTH-forskaren Carl Unander-Scharin - med en bakgrund som operasångare och tonsättare - låter istället hela kroppen jobba tillsammans med de interaktiva instrument som han och hans team uppfunnit. Nu presenteras de för omvärlden när Carl Unander-Scharin lägger fram sin doktorsavhandling vid KTH. En disputation som kombineras med en konsert där instrumenten får ta plats i rampljuset.

  • Smartphones lösningen på morgondagens bilköer

    Trafiken på våra vägar ökar hela tiden, både när det gäller gods- och persontrafik. Ett sätt att få trafiken att flytta bättre är att ta hjälp av intelligenta trafiksystem. Forskning vid KTH visar hur din och min smartphone ska kunna lösa morgondagens trafikproblem, vilka problem som finns och hur de ska lösas.

  • Appen som svenska museer älskar

    Audioapps. Så heter företaget och den nya appen till Iphone och Android-mobiler som båda fått en flygande start. Två säljmöten har resulterat i lika många kunder för de två unga KTH-studenternas företag. Ett bolag som tillverkar en smartphonebaserad guide till Sveriges konstgallerier och museer.

  • Kolla din elförbrukning i mobilen

    Några studenter vid KTH har tagit fram en ny mobilapp vid namn Greenely. Med den kan användaren direkt se hur mycket el som förbrukas i hushållet. Resultatet redovisar både i kronor och i form av... ett blomstrande träd! – Trädet blommar när du förbrukar lite el, och vissnar bort när du är en storkonsument, säger Mohammed Al Abassi, en av grundarna bakom företaget med samma namn som appen.

  • Fingertopparnas betydelse för framtidens mobiler

    Forskare vid bland annat KTH har studerat våra fingrars samspel med omvärlden. De har kommit fram till att vi med våra fingertoppar kan känna av ytstrukturer som är en miljon gånger mindre än våra fingrar. Forskningsresultatet öppnar för nya möjligheter för bland annat pekskärmar och smarta telefoner. Nästa generation Iphone eller Galaxy kan därmed ges ny funktionalitet.

  • Tekniken som bantar elräkningen med tusenlappar

    Förmodligen känner du till att elektriska apparater kan tugga i sig mängder med wattimmar helt i onödan, men vet du exakt vilka elbovar som befolkar ditt hem? En teknisk lösning som bygger på forskning från KTH kan hjälpa dig att identifiera energitjuvarna och spara många sköna tusenlappar varje år.

  • Knappen som förenklar ditt mobilliv

    Första dagen på nya jobbet och du har arbetat stenhårt alternativt första dagen på semestern och du ska hitta hem till hotellet. Endera är du utarbetad eller jetlaggad, eller rentav en kombination av dem båda. Då trycker du på Shortcut Labs knapp och smartphonen visar efter några sekunder snabbaste vägen hem eller till hotellet. Var du än befinner dig.

  • Handväskan som pratar med din mobil

    Hallå där Moa Bergsmark, som tillsammans med tre andra KTH-studenter sytt ihop en snygg elektronisk handväska som kommunicerar med mobiltelefonen. Berätta mer!

  • Här finns framtidens it-prylar

    Hur får man ett kontrollrum på ett kärnkraftverk mer underhållande? Hur kan framtidens möbler se ut och fungera? Är det möjligt att skapa en mobilapp som berättar för dig när du kommer att bli sjuk? Forskarna på forskningscentret Mobile Life har svaren.

  • Håller koll på strömavbrotten - med en padda

    Nu har forskare vid KTH tagit fram appar för Iphone och Ipad som gör att det enkelt går att se hur det svenska elnätet mår. Apparna visar i realtid exempelvis om strömavbrott uppstått. Men apparna håller inte bara koll på läget i Sverige, även elnätssituationen i grannländerna Norge och Finland ingår.

  • Wordfeuddödaren är här

    Spelappar i mobilen är mer populära än någonsin, och Wordfeud samt Ordjakten är två ruskigt framgångsrika exempel. Nu har en KTH-student precis släppt OrdYatzy, en app som redan rönt stora framgångar och kan ge de redan etablerade spelapparna en riktig match.

  • Bantad teknik möjliggör självflygande drönare

    För autonoma fordon är lidar, light detection and ranging, en avgörande komponent i den teknik som känner av hur omgivningen ser ut. Nu har forskare vid KTH utvecklat lidar-teknik som är betydligt billigare att tillverka, lättare och mer resurssnål än tidigare varianter. Framsteget kan bana väg för autonoma mindre farkoster som drönare och robotar, men också hjälpa fordonsindustrin till bättre lönsamhet.