Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 4

  • Digital pillerlåda ska spara miljarder

    3 000 dödsfall, 20 miljarder kronor och mellan 6 och 16 procent av alla inläggningar på svenska sjukhus är det årliga resultatet av felaktig medicinanvändning. Ett stöd för patienter har länge funnits i form av pilleraskar med tidsangivelser, men denna medicindoserare passar inte alla behov. Därför har uppstartsföretaget Pilloxa skapat framtidens pillerlåda.

  • Så ska kostnaden för nya läkemedel kapas

    Läkemedelsindustrin står inför en ekonomisk härdsmälta. Kostnaden för att ta fram läkemedel har fördubblats under de senaste 15 åren och för medicinforskningen uppgick summan under 2010 till svindlande 469 miljarder kronor i USA och Europa. Samtidigt når allt färre läkemedel marknaden. Nu jobbar tre KTH-forskare febrilt med att sänka utvecklingskostnaden för nya mediciner. Det med en sensor som inte är större än en cell.

  • Studentlag tävlar i Boston

    Ett lag med studenter från KTH, KI, Stockholms universitet och Beckmans är just nu på väg till MIT i Boston för att delta i iGEM, en internationell tävling i syntetisk biologi. Laget heter iGEM Stockholm. Deras bidrag är en lösning för att effektivisera en alternativ behandlingsmetod mot infektioner som kan användas när antibiotika inte hjälper.

  • Så ska HIV-virusets farligaste del attackeras

    En ny vetenskaplig metod ska kunna göra det möjligt att identifiera de farligaste delarna av HIV-viruset, så att de kan pekas ut och oskadliggöras. Forskare vid KTH i Sverige har skapat ett sätt att belysa virala molekyler som då blinkar, vilket möjliggör mer exakta mätningar av ett virus progressiva tillväxt än vad som är möjligt idag.