Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 8
-
De skapar corona-prognoser till 1177 Vårdguiden
När covid-19 nu drabbar allt fler svenskar ökar trycket på 1177 Vårdguiden och de svenska sjukhusen. I syfte att fördela belastningen över det svenska vårdsystemet har forskare vid KTH tagit fram ett prognosverktyg.
-
1 000 stockholmare testas för corona i påsk
Hallå där, Niclas Roxhed. Idag, tisdag, skickar du och professor Jochen Schwenk på KTH och Scilifelab ut 1 000 coronatester till människor i Stockholm. Berätta mer!
-
Första steget mot coronavarnare taget
Utvecklingen av ett varningssystem för utbrott av covid-19 fortskrider framåt. Forskare vid KTH kan nu rapportera att de lyckats fånga in det nya coronaviruset i avloppsvatten vid två av Stockholms reningsverk.
-
10 procent av stockholmarna smittade
Nu har de blodprover för coronatester som KTH-forskare skickade ut till stockholmarna före påsk kommit tillbaka och analyserats. Resultatet visar att 10 procent av de testade hade smittats av det nya coronaviruset.
-
Bullermätningar visar hur stockholmare följer coronaregler
Forskare vid centret ECO2 Vehicle Design på KTH har undersökt hur bullernivåerna i centrala Stockholm påverkats under vårens coronapandemi. Resultaten tyder på att myndigheternas rekommendationer och restriktioner har lett till en väsentlig minskning av transporter och andra aktiviteter i staden. Studien bidrar till att nyansera bilden av hur den svenska "mjuka linjen" för att hantera pandemin fungerat i praktiken.
-
Brister i digital coronaspårning
Nu har forskare i Sverige och Danmark funnit svagheter i de digitala verktyg för spårning av coronasmitta som används i länder som Österrike och Singapore. Givet den ökade övervakningen av samhällsmedborgare som ett antal nationer infört efter att pandemin bröt ut kan forskningsresultatet vara en ögonöppnare.
-
Experter vid KTH: Det nya coronaviruset
Vid KTH studerar ett antal forskare olika aspekter av det nya coronaviruset och covid-19. Här är ett axplock bland dem som gör allt från att sprida kunskap om hur pandemin påverkar samhället till att undersöka hur viruset sprider sig.
-
Växande kunskap om virus i avloppet
Under 2020 utvecklade forskare vid KTH en metod för att upptäcka förekomsten av coronavirus i avloppsvatten. Nu har de följt smittspridningen under snart två år och förfinat metoden. De har också undersökt förekomsten av olika virusvarianter sedan omikron dök upp.