Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 13

  • Ny mjukvara ska förhindra hackarattacker

    De senaste åren har antalet hackarattacker skjutit i höjden. Motiven är både ekonomiska och politiska, och it-angreppen har gått från att till stor del handla om pojkstreck till storpolitik och ekonomiskt motiverad brottslighet. KTH-forskare tillsammans med bland annat it-säkerhetsföretaget F-Secure håller på att utveckla en mjukvara som ska sätta stopp för attackerna.

  • Ska skydda både banker och kärnkraftverk

    Minns du Stuxnet? Den trojanska häst som användes för att sabotera styrdatorer för urananrikning i Iran 2010. Enligt Robert Lagerström, lektor på KTH samt grundare av uppstartsföretaget foreseeti, kan bolagets mjukvara användas för att minska risken för den typen av sabotage. – Attacken var förvisso osannolik till sin natur med tanke på USB-minnena som användes. Likväl hade vi kunnat simulera den och därmed kunnat hjälpa till att föreslå skydd som hade kunnat försvåra attacken.

  • De gör din smartphone inbrottssäker

    90 procent av svenskarna i åldern 12 till 45 år använde en smartphone förra året enligt siffror från Stiftelsen för internetinfrastruktur. I kölvattnet på ett ökat bruk av kompetenta mobiler följer tyvärr intrång, virus och andra tråkigheter. KTH-professorn Mads Dam håller tillsammans med några andra forskare på att ta fram en lösning som radikalt förbättrar säkerheten i mobiler. Så väl bankärenden som känslig kommunikation ska inte längre vara ett problem.

  • Forskare sågar säkerheten i elnätet

    Smarta elnät är framtiden och bara IT-företaget Cisco har bedömt marknaden enbart inom kommunikationsprodukter inom smarta elnät till 70 miljarder kronor inom den närmaste fem- till tioårsperioden. Men vägen till de smarta elnätens intåg i stugorna kantas av utmaningar. Nu höjer två KTH-professorer rösterna angående den bristande säkerheten i dagens elnät och morgodagens smartare kusin.

  • Så påverkas vi i morgondagens digitala samhälle

    Nu på onsdag och torsdag den 12 och 13 juni är det dags för framtidskonferensen Digital Horizons på KTH i Stockholm. Experter från alla tänkbara lärosäten och företag - däribland Spotify, Google, Microsoft, Ericsson och naturligtvis KTH - tar plats på scenerna och berättar om hur framtiden i vår allt mer digitala värld kommer att ser ut. Utrikesminister Carl Bildt är en av huvudtalarna och svenske IT-säkerhetsexperten David Jacoby från Kasperky Lab kommer att visa hur det går till att hacka ett land.

  • Här är hackarhoten mot våra elnät

    Hur sårbara är våra elnät mot hackerattacker, hur kan vi motverka potentiella attacker och hur kostsamma kan de vara? Svaren på dessa tre frågor får du imorgon på seminariet "Cyberhot mot elkraftsystem" som arrangeras på KTH.

  • De ska göra säkerheten i uppkopplade fordon bättre

    Med allt fler uppkopplade fordon i trafiken ökar riskerna för att hackare ska bryta sig in och ställa till med problem. Det kan handla om allt från att fordonen kapas till stöld av integritetskränkande information och företagshemligheter. Nu ska KTH tillsammans med flera tung säkerhets- och fordonsaktörer arbeta för en säkrare framtid på våra vägar.

  • Student hackade högteknologiskt dörrlås

    Marknaden för smarta lås har växt rejält de senaste åren, men säkerhetstänket runt dem har inte hängt med. Nu har en KTH-student tillsammans med forskare hackat ett elektroniskt nyckelfritt dörrlås, och hittat sårbarheter i ytterligare ett.

  • När robotdammsugaren spionerar på dig

    Morgondagens stad är grön och skön, men vilken datatjuv står först i kön? När framtidens städer nu börjar ta form är det tekniken som befinner sig i fokus. Den stora frågan är hur säkra vi kan känna oss i våra hem och bilar när robotdammsugaren kapas för att spionera på oss, dockorna kan börja prata med våra barn och bilen tas över av hackare. KTH-forskaren Robert Lagerström jobbar med att förhindra detta.

  • Svenska forskare hackar elbolag i Europa

    Utan elektricitet faller vårt samhälle ihop likt ett korthus. För varje dag som går blir vi därtill allt mer beroende av att elförsörjningen fungerar. Samtidigt är elnätet gammalt och inte utan svagheter. Både i Sverige och övriga Europa. Nu ska forskare vid bland annat KTH utveckla ett verktyg för att säkra elnäten. Sedan ska forskarna prova att hacka elbolag i Bulgarien och Italien för att ta reda på om verktyget verkligen håller måttet.

  • Utbildning av cybersoldater en framgång

    Nu har KTH skrivit under en överenskommelse med Försvarsmakten om fortsatt utbildning av rekryter till cybersoldater. Beslutet vilar på de framgångar som hittills gjorts.

  • Högteknologiskt dörrlås hackat av student

    Marknaden för smarta lås har växt rejält de senaste åren, men säkerhetstänket runt dem har inte hängt med. Nu har en KTH-student tillsammans med forskare hackat ett elektroniskt nyckelfritt dörrlås, och hittat sårbarheter i ytterligare ett.

  • Världens äldsta it-sårbarhet upptäckt

    Hej Pontus Johnson, professor på KTH. Du har hackat en 54 år gammal version av en Turingmaskin. Hur känns den bedriften?