Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 14

  • Miljövänliga företag överlever teknikskiften

    Hur kan näringslivet ställa om för att leva upp till klimatmålen? Företag som inte vågar satsa på miljövänlig teknik riskerar att gå under, enligt KTH:s forskare i industriell dynamik.

  • KTH-forskningen som fick störst genomslag

    Vilken forskning från KTH gav mest eko i omvärlden förra året? Biotekniska landvinningar följt av tvärvetenskapliga rön inom klimatforskningen stod högst i kurs – när forskarna själva fick välja.

  • Klimatproblemen – en fråga om rättvisa

    Forskare varnar för att mänskligheten överskridit fyra av nio gränser för hur mycket jorden tål innan vi står inför en drastisk klimatförändring. Enbart tekniska lösningar räcker inte för att rädda planeten jorden, enligt den nya forskningen.

  • Forskare uppmanar till sitt-demonstration

    Hallå där, Karin Bradley, miljöforskare, som välkomnar studenter och personal att vara med på en fem minuters demonstration när klimattoppmötet startar i Paris på måndag. – Vi vill visa ett starkt stöd för ett kraftfullt klimatavtal, säger hon.

  • Klimatkurs i Arktis inspirerade studenter

    ”Fantastiskt”, ”toppar allt”, ”har förändrat mitt sätt att tänka”. KTH-studenten Anna Svensson och Dariusz Hareza från Illinois är mer än entusiastiska efter sommarkursen om klimatförändringarna i Arktis. Kursen, som delvis hölls på Svalbard, var ett pilotprojekt i samarbetet med University of Illinois.

  • Miljöforskning med förhinder?

    Varför kommer inte politiker till skott i klimatfrågorna? Byråkrati och vetenskapsförnekare sätter käppar i hjulet för en framsynt miljöpolitik, enligt forskare på KTH.

  • ”Vi måste prata om vårt resande”

    Klimatforskare hör till dem som flyger allra mest och därmed bidrar till klimatförändringar. Det är ett trovärdighetsproblem som måste debatteras mer, enligt ett forskningsprojekt vid KTH.

  • Connie koordinerar EU:s klimatfrågor

    Vägen till ett koldioxidsnålt samhälle går både via bättre utnyttjande av känd teknik och nya lösningar, menar EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard. Hon besökte KTH för att diskutera klimatfrågor i förra veckan.

  • Klimatfestival vill ingjuta hopp

    Under lekfulla former fick besökarna på klimatfestivalen lära sig mer om hur vi kan bidra till minskade utsläpp. Den ledande klimatforskaren Thomas Cronin avslutade festivalen med ett gott råd till åhörarna: ”Tro inte på vad en massa bloggare säger, tro på forskare som mig.”

  • Mindre utsläpp – men luften är sämre

    Världens utsläpp ser ut att minska. Samtidigt ökar växthusgaser i luften. Vad ska man tro när beskeden inom klimatforskningen tycks peka åt olika håll? – Kanske borde vi bli bättre på att berätta om hur långsamma processerna är, säger Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling.

  • Hon vill moralisera i klimatfrågan

    Konflikter kring tekniken har intresserat Nina Wormbs ända sedan hon började forska. I klimatdebatten vill hon lyfta begrepp som moral och rättvisa. Men också tillåta stenkastning i glashus. Även den som inte själv lever helt klimatkorrekt måste kunna delta i diskussionen om hur vi ska minska våra ekologiska fotavtryck.

  • Ny mätteknik kan ge förklaring till varför isberg lossnar

    Forskare på KTH och Stockholms universitet har utvecklat en ny teknik som under längre tid mäter mycket små variationer i temperatur nära havsbotten. Mättekniken kan ge förklaringar till att isberg lossnar vid glaciärer. Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Nature Scientific Reports.

  • Han banar väg för en grönare framtid

    Man skulle kunna säga att han påverkar Kinas omställning till ett mer hållbart samhälle, Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling på KTH som blev miljöintresserad av en slump.

  • Forskare sätter klimatfrågan överst

    En effektivare klimatpolitik står högt upp på agendan när forskare vid KTH rankar valets viktigaste frågor. Om klimatmålen ska nås behövs en skarpare politik, menar de.