Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 12

 • Nano – hot eller välsignelse?

  Den europeiska kemikalielagstiftningen REACH reglerar ännu inte nanomaterial på ett bra sätt. Ändå förekommer nano numera i hundratals konsumentprodukter, som tandkräm, batterier, färger och kläder.

 • Kärnkraftsprofessorn vill skapa framtidens reaktor

  Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH, är säker på sin sak. Sverige behöver kärnkraft. Nu vill han bygga en testreaktor för fjärde generationens kärnkraft i Oskarshamn. – Uranbrytningen kan upphöra helt! Testreaktorn Electra kan ge en säkrare och uthålligare kärnkraft, som kan drivas av återanvänt avfall i 5 000 år.

 • Så här elastiskt är stål

  Att genom experiment med enkristaller kunna fastslå de elastiska egenskaperna hos stål är en svår uppgift. Men nu har en forskargrupp från KTH lyckats utveckla nya teoretiska metoder för att binda egenskaperna till stålets elektroniska och magnetiska struktur.

 • Årets Nobelpristagare i kemi föreläser på KTH

  Dan Shechtman, årets Nobelpristagare i kemi, håller en föreläsning för forskare, lärare och studenter om sin upptäckt av den mystiska kvasikristallen – som tidigare betraktades som omöjligt i materialvärlden. Evenemanget sänds live här på kth.se fredag 9 december klockan 14:30.

 • Nanomaterialen som bör undvikas

  – Vi har all anledning att vara väldigt vaksamma på toxicitet i samband med nanoprodukter i vår vardag, säger Sven Ove Hansson, forskare och avdelningschef på Institutionen för Filosofi och Teknikhistoria på KTH, som medverkat i projektet Nanomaterial i REACH.

 • KTH-forskare har upptäckt nytt material

  KTH-forskare har upptäckt en ny typ av material, topologiska kristallina isolatorer. Än så länge är det lite klurigt att uttala sig om framtiden för materialet, men att det kan utgöra en viktig byggsten i till exempel kvantdatorer är ingen omöjlighet säger en av KTH-forskarna som står bakom upptäckten.

 • Nya forskarrön om kopparmetallens egenskaper

  I samhällsdebatten om säker slutförvaring av kärnbränsleavfall diskuteras frågetecken kring kopparmaterialets egenskaper. Nu har ett forskarlag från KTH genomfört en studie som ökar förståelsen för egenskaperna hos olika former av koppar.

 • Hon gör svenskt stål ännu bättre

  Svenskt ståls höga kvalité är vida känt världen över. Nu blir stålet ännu bättre, tack vare KTH-forskaren Jessica Elfsberg.

 • Så ska bil- och byggbransch bli mer hållbar

  Ett stort EU-projekt som involverar bland annat KTH, den italienska biltillverkaren Fiat och spanska byggföretaget Acciona träder nu in i en ny fas. Den forskning som sker inom ramen för projektet går ut på att tillverka bland annat hållbara bilinredningar av restprodukter från majs. Behovet är stort: varje år skrotas åtta miljoner bilar bara i Europa där samtliga inredningar består av plast baserad på olja.

 • De forskar om Terminator-material

  Kommer du ihåg roboten T-1000 i filmen Terminator 2? Då minns du säkert att denna maskin kunde byta form till vad som helst, människor inbegripna. Mikrorobotarna i den animerade filmen Big Hero 6 är ytterligare ett exempel på materia som på en given signal kan ändra skepnad. En liknande substans, kallad robotikmaterial, är vad tre KTH-professorer jobbar med i ett nytt forskningsprojekt.

 • Transparent trä har blivit intelligent

  För några år sedan lyckades forskare vid KTH utveckla trä som är transparent, precis som glas. Forskningsresultatet blev en världsnyhet och nu är version två här. KTH forskarna genomskinliga trä klarar numera av att på egen hand reglera den värme som släpps igenom. Därmed kan temperaturen i hus kontrolleras om träet användas som byggnadsmaterial i till exempel fönster och paneler för ljusinsläpp.

 • Material blir bättre av tuffa miljöer

  Ett högpresterande plastskum baserat på mjölkprotein som förbättras av att utsättas för hårda tag. Det är vad forskare vid KTH har utvecklat. I framtiden kan materialet förhoppningsvis finna sin plats i extrema miljöer som katalysatorer för bilar, bränslefilter eller förpackningsskum.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22