Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 7
-
Soldrivna kylskåp, en vinnare
Med solen som energikälla och nanotekniken som redskap har två KTH-studenter tagit fram ett billigt kylskåp som drivs av solkraft. Denna idé är så listig att företaget bakom uppfinningen nu har tilldelats det nyinstiftade Innovationspriset Student 2010.
-
Anna mutar in Sverige på nanokartan
Anna Delin, nybliven professor inom teoretisk nanomagnetism, är en av forskarna som mutar in Sverige på nanokartan. Hennes forskningsmål är att förstå grundprinciperna för spinntransporter och magnetism i olika nanosystem.
-
De intar framsidan på ansedd kemitidskrift
Det heta forskningsområdet dendrimerer - förgrenade polymerer i nanostorlek - får allt mer utrymme i vetenskaplig press. Det lilla blir alltså allt större då nanotekniken gör framsteg. Nu senast pryder KTH-forskarna Marie V Walter och Michael Malkoch framsidan på prestigefyllda tidskriften Chemical Society Review.
-
30 procent lägre energiförbrukning i elbilar
Forskning vid KTH på termoelektriska material har resulterat i att materialets verkningsgrad ökat med 300 procent. Detta får positiva konsekvenser för många olika branscher och områden, bland annat fordonsindustrin, it-, transport och energibranschen, jordbruket och inte minst vår miljö.
-
Magnetiskt nanopapper visar vägen för nya skogsprodukter
Forskare vid KTH, Wallenberg Wood Science Center (WWSC) och SU har lyckats skapa magnetiska nanopartiklar i superstarkt nanopapper. Det nya nanopapperet är extremt lätt, starkt och böjbart och kan bland annat användas för att hindra sedelförfalskning, och för att filtrera bort metallpartiklar.
-
KTH-student vann prestigefull miljötävling
5 000 pund och ett rejält nagelfarande. När KTH-studenten Hjalmar Nilsonne nyligen tog hem förstapriset i tävlingen Cleantech Challenge 2011 var granskningen av hans affärsplan minst lika viktig som prispengarna.
-
Nanoteknik blir allt billigare
En dator, ett ritprogram och en skrivare. Det är allt som krävs för att tillverka avancerade sensorer i en nära framtid om några KTH-forskares arbete får ett genomslag. Deras nya tillverkningssätt för mikro- och nanoteknik är inte bara enklare än dagens krävande metoder, det innebär också minst en tiofaldig kostnadsreducering för den infrastruktur och de verktyg som krävs för tillverkning av sensorerna.