Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • KTH-forskare invald i Kungliga Musikaliska Akademien

    Carl Unander-Scharin - med en bakgrund som forskare, operasångare och tonsättare - lade tidigare i år fram sin doktorsavhandling vid KTH. Nu väljs han in som ledamot i den akademi som instiftades av kung Gustav III redan år 1771.

  • Framtidens musikinstrument är här

    Ett traditionellt musikinstrument används genom att delar av kroppen, som munnen eller händerna, knäpper, trycker, blåser eller slår på det. KTH-forskaren Carl Unander-Scharin - med en bakgrund som operasångare och tonsättare - låter istället hela kroppen jobba tillsammans med de interaktiva instrument som han och hans team uppfunnit. Nu presenteras de för omvärlden när Carl Unander-Scharin lägger fram sin doktorsavhandling vid KTH. En disputation som kombineras med en konsert där instrumenten får ta plats i rampljuset.

  • Sånghandsken du vill höra mer av

    Vad sägs om en sånghandske som du kan förvränga, förställa och förädla din sång med. Forskningsprojektet Extending Opera handlar om konst och teknik som möter varandra i en fruktsam symbios, och är ett samarbete mellan KTH och Operahögskolan. En av de instrument som utvecklas inom ramen för detta projekt heter "The Throat III" och har skapats för att en sångare själv ska kunna förändra sin röst.

  • Skrotmarionett, kopparträd och robotsvan besöker KTH

    I mitten av november beträder den sjungande skrotmarionetten Olimpia för allra första gången en scen samtidigt som den dansande robotsvanen Robocygne begår Stockholmspremiär. Välkommen till Opera Mecatronica i KTH:s reaktorhall R1.

  • Kan en sopran sjunga sönder glas?

    Har du undrat om det är sant att det går att sjunga sönder ett vinglas? I direktsändning Sveriges Radio P1 idag försöker fyra sångare göra just detta under ledning av Sten Ternström, professor i musikakustik på KTH.

  • Så påverkar drönaren din vardag

    Under det senaste decenniet har de surrat allt oftare runt våra huvuden. Drönarna. Men hur påverkar de oss egentligen, och vad har de för etisk betydelse? KTH-professorn Kristina Höök ska tillsammans med forskarkollegor granska samspelet mellan människa och flygande farkost närmare, bland annat genom en operaföreställning och hur brandmän använder tekniken i arbetet.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22