Till innehåll på sidan

Skrotmarionett, kopparträd och robotsvan besöker KTH

Robocygne - den dansande robotsvanen - besöker KTH. Foto: Elias Lindén
Robocygne - den dansande robotsvanen - besöker KTH. Foto: Elias Lindén
Publicerad 2010-11-01

I mitten av november beträder den sjungande skrotmarionetten Olimpia för allra första gången en scen samtidigt som den dansande robotsvanen Robocygne begår Stockholmspremiär. Välkommen till Opera Mecatronica i KTH:s reaktorhall R1.

Den 18:e till den 21:e november är du välkommen ned på en sällsam tur under jord där Åsa och Carl Unander-Scharins åtta märkliga skapelser dansar och sjunger i utställningen Opera Mecatronica.

I utställningen finns förutom en skrotmarionett och en robotsvan även andra förunderligt besjälade ting som ett kopparträd som sjunger Händels Largo ackompanjerad av trädkronans darrande högtalarlöv, ett kar med mörkt vatten där du kan se en dansare dansa Bizets Pärlfiskarduett och en elektromekanisk miniatyrversion av baletten Petrushka...

Verken i Opera Mecatronica har utvecklats genom Scen- och sinnesproduktions samarbeten med Mälardalens högskola, Luleå tekniska universitet, Operahögskolan, Kungliga tekniska högskolan och Dansmuseet, med stöd av Konstnärsnämnden, Statens kulturråd, Stockholms läns landsting, Längmanska kulturfonden, SAMI, Danshögskolan och ABB.

Bakgrundsinformation

Åsa Unander-Scharin, koreograf och dansare skapar koreografiska verk i samarbete med tonsättare, bildkonstnärer, programmerare, robotforskare, dansare och musiker. Hon har även forskat (PhD) på området och skrivit avhandlingen "Mänsklig mekanik och besjälade maskiner - om koreografiska perspektiv på mänskliga kvaliteter i kroppars rörelse". Från hösten 2009 har hon en anställning som konstnärlig forskare (forskarassistent) på Luleå tekniska universitet/Institutionen för Musik och Medier, där hon i en serie koreografiska verk och processer studerar kroppar och kroppligheter som multistabila fenomen.

Carl Unander-Scharin är tonsättare och sångare, verksam som sångare vid bla Kungliga Operan och Folkoperan. Carl har skrivit 8 operor, ett antal körverk, interaktiv musik samt musik till dansverk. Åren 2007-09 var han hustonsättare vid Göteborgs Operan, och är sedan hösten 2010 doktorand vid KTH i samarbete med Operahögskolan - i ett forskningsprojekt där tenorens sångteknik och dess beröringspunkter med digitala sångtekniker undersöks i en serie verk.

För mer information, kontakta Leif Handberg på 08 - 790 68 02 eller leifh@csc.kth.se.

Opera Mecatronicas webbplats hittar du här

Peter Larsson