Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 8
-
Nu lanseras en ny cellatlas
Den första subcellulära kartan över människans proteiner i cellen, baserad på över 300 000 bilder, har precis offentliggjorts. Totalt har 12 003 proteiner kartlagts och cellatlasen banar väg för större förståelse för människans kropp och de sjukdomar vi kan drabbas av.
-
Superdatorn ersätter djurförsök
Med hjälp av avancerade datorsimuleringar ska KTH-forskare bland annat minska antalet djurförsök. Det handlar om avancerad medicinsk forskning där superdatorer tar hand om allt mer av det arbete som idag sker på andra, mer kostsamma och ineffektiva sätt. Superdatorerna öppnar också nya möjligheter för diagnos och behandling.
-
Verktyget som visar pandemins spridning
KTH-forskaren Lars Skog har utvecklat en metod för att med hjälp av ett geografiskt informationssystem visualisera hur stora epidemier spider sig. Hittills har han studerat historiska pandemier som digerdöden, svininfluensan, ryska snuvan, asiaten men också olika utbrott av salmonella. Enligt Lars Skog finns det inga hinder att använda hans forskningsresultat för att även studera hur nya sjukdomar i framtiden kan komma att sprida sig.
-
Hon får KTH:s stora pris
Sara Snogerup Linse heter årets mottagare av KTH:s stora pris och 1,2 miljoner kronor. I och med utmärkelsen tar hon plats i samma sällskap som Robyn, Hans Rosling och Niklas Zennström. Förutom sin stora gärning inom proteinforskningen så är Sara Snogerup Linse barnboksförfattare med titlar som "Kjetil lär sig flyga" och "Prins Pralin åker buss".
-
Individanpassad medicinering och träffsäker screening
Så ser morgondagens sjukvård ut. Anledningen är enkel. Ungefär 90 procent av medicinerna på marknaden fungerar som tänkt bara på cirka 40 procent av de patienter för vilka de är avsedda. Översätter vi det i ekonomiska siffror för USA motsvarar det 350 miljoner dollar per år på medicinering som inte fungerar som den är tänkt. Situationen ser likadan ut i Sverige, och det är detta problem som KTH-professorn Jacob Odeberg nu vill ändra på.
-
Här finns framtidens it-prylar
Hur får man ett kontrollrum på ett kärnkraftverk mer underhållande? Hur kan framtidens möbler se ut och fungera? Är det möjligt att skapa en mobilapp som berättar för dig när du kommer att bli sjuk? Forskarna på forskningscentret Mobile Life har svaren.
-
Mångmiljardsatsning på innovationer som främjar äldres hälsa
Nu står det klart att InnoLIFE, det konsortium som KTH är en del av, vunnit dragkampen om EU-medel öronmärkta för att stimulera uppfinningsrikedom och nyttiggörande av vetenskapliga upptäckter för att tackla stora samhälleliga utmaningar relaterat till en åldrande befolkning.
-
Antikroppar binder till smittämnen på ett lekfullt sätt
En ny forskningsstudie visar hur antikroppar väljer antigener att binda till när de rör sig över olika smittämnens ytor, till exempel coronavirus. Forskare vid KTH och Karolinska institutet har skapat en modell som kan berätta att dessa virus- och bakteriejägare förflyttar sig på ett sätt som liknar hur lekande barn går på stenar i en bäck.