Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 22

  • Celldelning och sälpäls i forskningsfokus

    Nu är det klart vilka unga forskare som ingår i årets Wallenberg Academy Fellows-satsning. Två av dem är verksamma vid KTH. En forskare studerar celldelning och cancer medan den andra jobbar med hur vi kan imitera naturen för att sänka olika fordons och farkosters energiförbrukning.

  • KTH utreder samarbete med kinesiska CAE

    Rektor Peter Gudmundson är just nu i hetluften. Han blir intervjuad i såväl radio som tv kring KTH:s samarbete med det kinesiska forskningsinstitutet CAE.

  • Här är KTH:s nya superdator

    I oktober anländer KTH:s nya superdator till universitetet. Vi pratar om Nordens snabbaste dator för akademiskt bruk som presterar nästan 2 petaflops.

  • KTH kikar på VM

    Fotboll liksom forskning engagerar. Tre KTH-forskare ger nya perspektiv på ett av världens största idrottsevenemang. Det handlar om VM-bollens design, ny TV-teknik och hur Brasiliens stadsplanering fått en skjuts av fotbollsturneringen.

  • Ny vicerektor värnar om kvalitet

    Arne Johansson, professor i mekanik, blir KTH:s nya vicerektor för forskningen. Kvalitetsfrågor ligger honom varmt om hjärtat. Han vill se en tydligare strategi för att locka fler av de tunga finansiärerna att satsa på KTH.

  • Sveriges snabbaste superdator till KTH

    KTH investerar tillsammans med samarbetspartners 170 miljoner kronor för att införskaffa en ny dator. Men det är inte vilken simpel räknedosa som helst vi pratar om, utan Sveriges snabbaste superdator.

  • Koll på luftströmmar ger grönare flygtrafik

    KTH:s forskare i strömningsmekanik firar framgångar och har nyligen fått flera prestigefyllda anslag. Ett av målen är att bli först i världen att simulera luftströmmarna kring en hel flygplansvinge.

  • KTH avbryter förhandlingarna med CAE

    Med anledning av de nya uppgifter som framkommit i KTH:s kontakt med Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har KTH beslutat att avbryta förhandlingarna med det kinesiska flygforskningsinstitutet CAE.

  • Påvens ord inspirerade forskare

    Egentligen skulle Fredrik Lundells första blogginlägg i Vetenskapsrådet tidning handla om hans forskning. Men påven kom emellan.

  • Professor prickade pengapotten

  • 23,5 miljoner till höghastighetskameror

    Professor Jens Fransson tillsammans med kollegor har beviljats ett anslag om 23 609 000 kronor till ”Odqvist laboratory for experimental MUlti-SCaLE mechanics – MUSCLE”. Pengarna kommer från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och ska främst gå till avancerad optisk mätutrustning.

  • Nytt vindkraftscentrum vid KTH och Uppsala Universitet

    KTH och Uppsala universitet bildar nu ett nytt centrum med inriktning mot vindkraft. Centret invigs torsdagen den 28 augusti.

  • Människan apar efter djuren

    Flygplan med päls, ubåtar som designats med pingviner som utgångspunkt och studier av knölvalar som har lett fram till vågformade blad på vindkraftverk. Vi har mycket att lära av djurvärlden, något som inte minst understryks av forskare på KTH

  • Framtida samarbete synas i SVT

    SVT-programmet Uppdrag granskning har vid intervjuer inför ett kommande program riktat kritik mot KTH. Kritiken rör diskussioner om ett framtida samarbete mellan KTH och det kinesiska forskningsinstitutet Chinese Aeronautical Establishment, CAE.

  • Grundforskning avgörande för samhällsnytta

  • KTH-professor prisas

    560 000 kronor. Så mycket får KTH-professorn Dan Henningson i och med att han nu tilldelas ett Humboldt-pris.

  • Flygplan med päls ett riktigt lyft

    Genom att studera flexibla objekt, till exempel hårstrån, och dess relation till luft och vatten har forskare från KTH tillsammans med kollegor från Italien gjort en upptäckt. De har kommit fram till att djur har stor hjälp av sin svans för att förflytta sig framåt. En positiv samverkan mellan svans och den omgivande luften eller vattnet bidrar nämligen till djurs rörelser utan någon ansträngning från djuret.

  • Den snabbaste vägen till turbulens

    I decennier har forskare inom termodynamik och strömningsmekanik debatterat exakt hur snabbt vågor och virvlar, det vill säga turbulens, kan uppstå i olika flöden. Nu har KTH-forskare kommit fram till ett svar.

  • Alla ska med på banan

    Hur ska man undervisa i svårbegripliga ämnen? Att hålla ett lagom lågt tempo och nappa på studenternas idéer har varit framgångsformeln för Mikael Ersson. Nu får han KTH:s pedagogiska pris för sina innovativa och kreativa metoder.

  • Medvind för miljövänligare flyg

    I flera år har Jens Fransson och hans medarbetare legat i framkant i forskningen om laminär och turbulent strömning. Det är även av denna anledning som ett samarbetsprojekt initierats med GKN Aerospace, i syfte att utveckla jetmotorer som drar mindre bränsle.

  • VM-bollen 2018 flyger kortare än den i Brasilien-VM

    Hallå där, Fredrik Lundell, professor i experimentell strömningsmekanik på KTH. Forskare i USA och Japan har gjort tester i vindtunnel som visar att årets boll i fotbolls-VM flyger kortare (vid hårda sparkar) än den som användes vid VM i Brasilien 2014. Vad är det som gör att den nya bollen flyger så mycket som tio procent kortare vid hårda sparkar?

  • Så får man vindkraftverken att samsas

    Ann Hyvärinen är doktorand vid KTH och har studerat hur flera vindkraftverk beter sig när de placeras ut tillsammans. Resultatet visar bland annat hur kuperad terräng påverkar vindkraftverkens gemensamma energiutvinning.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22