Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sveriges snabbaste superdator till KTH

NYHET

Publicerad 2014-06-11

KTH investerar tillsammans med samarbetspartners 170 miljoner kronor för att införskaffa en ny dator. Men det är inte vilken simpel räknedosa som helst vi pratar om, utan Sveriges snabbaste superdator.

Fusionsforskning, simulerad med superdator. Foto: KTH PDC.

KTH:s nuvarande superdator Lindgren, som invidges under 2010, börjar bli till åren. Snart är det dags för pension.

– De blir gamla efter 3-4 år säger Gert Svensson, biträdande föreståndare på KTH:s superdatorcentrum PDC. 

Han syftar förstås på superdatorer, och tillägger att det är mera lönsamt att byta ut dem än att uppgradera.

Erwin Laure, föreståndare för KTH:s superdatorcentrum, fyller i:

– Fyra år kan tyckas vara en kort tid för så mycket pengar. Samtidigt går utvecklingen av superdatorers beräkningskapacitet i ett rasande tempo. De behöver uppgraderas eller ersättas ofta så att svenska forskare kan fortsätta att vara konkurrenskraftiga i vår globala värld, säger Erwin Laure.

Gert Svensson, biträdande föreståndare på KTH:s superdatorcentrum PDC. Här vid Lindgren som snart går i pension.

Det är alltså dags för föryngring. Lindgren ska bytas mot en ny superdator som blir mycket effektiv. 10 upphöjt till 15 flyttalsoperationer per sekund närmare bestämt.

– 4-5 ggr snabbare än Lindgren tror vi att den nya maskinen blir. Förr handlade det om teraflops, nu är det petaflops så gäller. Ja, den nya ska väl överskrida en petaflop, säger Gert Svensson.

Han tillägger att den kommande datorn definitivt kommer att vara snabbast i Sverige när den är nyinstallerad.

När är den då klar att tas i drift?

– Våren 2015. Mer specifikt tror vi att den är på plats i mars 2015. Det beror dock lite grand på vilken leverantör som står för hårdvaran. Det är en öppen upphandling, och det finns väl ett tiotal tänkbara leverantörer. Det här är inget man bygger ihop en kvart, så en del produktionstid får vi räkna med, säger Gert Svensson.

Den kommande superdatorn är med sin prislapp om 170 miljoner så vitt Gert Svensson och hans kollegor vet den största datorinvesteringen för forskningsändamål som gjorts i Sverige.

Den ska bland annat användas till strömningsmekanik, klimatmodellering, plasmafysik, materialforskning och simuleringar på molekylär nivå.
 
– Datorn kommer att arbeta med tekniska och vetenskapliga beräkningsproblem. Den kommer också att vara en språngbräda ut i den stora världen för forskare på KTH. De kan lära sig att arbeta på denna superdator, se att deras program fungerar. Sedan kan de söka sig vidare ut i världen och försöka få loss tid på ännu snabbare superdatorer, säger Gert Svensson.

Finansieringen till KTH:s nya superdator kommer bland annat från Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) och är på 100 miljoner kronor. 60 miljoner investerar KTH i superdatorn, och 10 miljoner kommer från industriella samarbeten. Pengarna över fördelade över 4 år.

För mer information, kontakta Gert Svensson på 070 - 346 83 90 / gert@csc.kth.se eller Erwin Laure på 08 - 790 65 14 / erwinl@pdc.kth.se.

Text: Peter Larsson