Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • Intelligenta bilar ska ge säkrare förare

    Ny forskning vid KTH visar att det med mätningar går att dela in bilförare i olika grupper, de som är skickliga och de som inte är fullt lika skickliga. Detta forskningsresultat kan i förlängningen hjälpa industrin att skapa fordon bättre anpassade till olika förares individuella behov. Målet är att fordonet ska hjälpa förare att både bli säkrare i trafiken och trivas bättre bakom ratten.

  • Miljonvinst med halverad tunnelbelysning

    Har det välbeprövade men likväl ålderdomliga kravet för ljusstyrkan beträffande belysningen i landets tunnlar spelat ut sin roll? Förmodligen. En KTH-forskare har testat modernt LED-ljus i en tunnel norr om Stockholm och kommit fram till att kvaliteten på ljuset är vida överlägsen den gamla belysningens dito, att sikten blir bättre med LED-ljus i förhållande till befintlig ljusteknik och att LED-ljus dessutom kräver mindre energi.

  • Snart behöver du inte trotsa SMS-förbudet

    Forskning visar att handsfree vid bilkörning inte är ett dugg säkrare än att hålla mobilen i handen. En hel del forskning visar dessutom att förbud mot sms:ande bakom ratten och tvång om att använda handsfree vid samtal i bilen inte alls fungerar. Ett nytt forskningsprojekt vid KTH ska därför hitta helt andra vägar att öka trafiksäkerheten.

  • Nya hastighetsgränser följs ej

    För några år sedan skyltades ett urval av landets vägar om med de nya hastighetsgränserna 40, 60, 80, 100 och 120 km per timme. KTH har på Trafikverkets uppdrag undersökt hur trafikanter agerar när nya hastighetsbegränsningar införs i tätorter. Slutredovisningen av resultatet som precis gjorts visar att effekten blir liten när hastighetsgränser förändras.

  • Sveriges första professor i patientsäkerhet

    Socialstyrelsens senaste studie om brister i svensk sjukvård visar på skrämmande siffror: 3 000 dödsfall och 630 000 extra vårddygn varje år på grund av bristande patientsäkerhet. Nu får Sverige sin första professor i ämnet, en professur som hamnar på KTH i Stockholm och som ska se till att färre patienter hamnar i kläm på grund av felbehandling.

  • Forskningsprojekt om trafiksäkerhet

    Länsförsäkringars Forskningsfond utlyser forskningsmedel på temat trafiksäkerhet. Utlysningen fokuserar på hur den digitala utvecklingen med ökad distraktion, automatisering och med en mer komplex trafikmiljö påverkar trafiksäkerheten och samspelet i trafiken.