Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Inspiration - exempelvideor

På den här sidan har vi samlat olika videoklipp där lärare och anställda vid KTH använder film. Exemplen visar olika miljöer, tekniker och syften med att använda och utforma video.

Exempel på olika syften med din video

Samtliga exempelvideos på den här sidan länkar till KTH Play.

Introducera din kurs eller moment

Om dina studenter och du aldrig ses fysiskt och undervisningen sker på distans är det bra att göra en video som bidrar till personlig anknytning och/eller ger en översikt över innehållet. Videon publiceras som del av kursintroduktionen eller inför en kursmodul. Passa på att presentera dig själv och beskriv kursens eller momentets innehåll.

Introduktionsvideo  (på engelska)

Kärnfull förklaring av begrepp 

Förklaringsvideor, eller så kallade ”mikrovideor” används med fördel för att kort och koncist förklara och repetera ett begrepp eller en process. Dessa filmer är ofta högst två minuter långa.

Förklaringsvideo (på engelska)

Instruktion, 'gör-så-här'

Här visas hur man går tillväga för att genomföra en aktivitet, oftast i en gör-som-jag-form.

Instruktionsvideo (på engelska)

Ett annat exempel på instruktionsvideo är att visualisera rutiner och processer. Dessa filmer visar ofta olika scenarion och innehåller flera olika klipp och gestaltande figurer.

Visualisering av rutiner och processer (på engleska)

Demonstrera ett fenomen

I denna typ av video nyttjar du rörlig bild och ljud för att visa exempelvis en reaktion, process eller en funktion.

Demonstration av ett fenomen (på engelska)

Exempel på olika inspelningstekniker och utformning

Inspelning med whiteboard

Om du vill använda whiteboard behöver du säkerställa att ljussättningen är bra då det lätt blir reflektioner i whiteboardens yta. Placera ljuskällorna långt ifrån själva whiteboarden för att undvika reflektioner.

Använda whiteboard

Inspelning med penna, papper och post-it

Ett enkelt och levande alternativ till den traditionella whiteboarden är att låta röst, föremål, penna och papper förstärka berättelsen. I följande exempel används en pappkartong som bas (tavla), och visualisering sker med nålar, post-it lappar och föremål.

Använda post-it (på engelska)

Använda dokumentkamera

Video inspelad utanför föreläsningssalen

Måste en undervisningsfilm spelas in i en föreläsningssal? Nej – om videons innehåll lämpar sig för det – gå ut och spela in i andra miljöer för att levandegöra filmen.

Levande inspelningsmiljö (på engelska)