Till innehåll på sidan

Språktandem - så här fungerar det

För bästa resultat av tandempartnerskapet presenteras nedan rekommendationer för hur tandemutbytet bör genomföras.

Vad är min roll i ett tandempartnerskap?

I egenskap av tandempartner skiftar du mellan att vara elev och lärare. Det är viktigt att respektera varandras behov. Ni kanske till exempel inte lär er i samma takt eller har olika sätt att lära er på. Försök att hitta sätt att förstå saker och ting och förbättra era språkkunskaper. Glöm inte feedback, men kom överens om hur ni vill bli rättade.

Kom överens om gemensamma riktlinjer

Hur mycket tid bör jag investera i mitt språktandem?

Hur mycket tid du vill lägga på ditt tandempartnerskap beror på dig och din partner. Det rekommenderas att ni investerar minst två timmar i veckan för att kunna göra betydande lingvistiska framsteg.

Var träffas jag och min tandempartner?

Ni kan träffas varhelst ni vill, men det bör vara en plats som varken är alltför högljudd eller avskild. Första gången skulle ni exempelvis kunna träffas på universitetet eller ett café. En bra idé är att träffas någonstans där ni har gemensamma intressen, såsom ett museum, en utställning eller ett idrottsevenemang.

Vad kan jag ta med till tandemmötena?

Du kan ta med dig alla typer av material som på något sätt berör dig – böcker av olika genrer, brev, nyhetsartiklar, bilder etc. Beroende på din språkliga nivå kan det vara tillrådligt att ta med ett lexikon.

Hur kommunicerar jag med min tandempartner?

Ni bör kombinera olika sätt att kommunicera för att göra tandempartnerskapet till en givande och rolig upplevelse, såsom träffar öga mot öga, telefonsamtal, mail, chattar, brev eller vykort.

Hur håller vi motivationen uppe?

Tandemguiden kan förse er med hjälp att strukturera ert lärande. Precis i början kan den hjälpa er att klargöra vad era förväntningar är och när ni är tillgängliga. Kom ihåg att i ett tandempartnerskap bestämmer båda parterna vad som diskuteras och vad ni vill lära er. Prata om saker som intresserar er båda. Förutom vardagliga saker kan ni tänkas vilja diskutera problem och frågor från språkkurser eller akademiska frågor – idéer för projekt som du är involverad i kan också vara ett möjligt diskussionsunderlag. Det är upp till dig och din partner att göra tandemupplevelsen så rolig och berikande som möjligt.

Vad kan jag göra om särskilda problem uppstår?

Om ni stöter på personliga problem eller problem som har med organisationen av ert språktandem att göra och inte klarar av att lösa dem på egen hand, kontakta Språk och Kommunikation. De kommer att försöka hjälpa er att lösa problemet via mail, telefon eller i ett personligt möte. Om ni behöver hjälp med detta kan ni mejla till tandem@kth.se .

Slutligen: Språktandem i ett nötskal – tips och råd

  • Öva varje språk separat.
  • Undvik att blanda språken d.v.s. kodväxling
  • Ägna lika mycket tid och uppmärksamhet (t.ex. en timme) åt varje språk
  • Växla mellan att vara lärare och elev
  • Träffas regelbundet med din partner – minst två timmar per vecka.
  • Meddela din partner i förväg om du får förhinder.
  • Klargör hur ni vill lära er.
  • Kom överens om hur ni ska ge och ta emot feedback.
  • Lyssna noga och ge din partner gott om tid att hitta ett ord eller rätta sig själv.
  • När du rättar något, repetera hela meningen på det korrekta sättet.
  • Ställ frågor om du inte förstod din partner.
  • Ta anteckningar och diskutera misstag vid mötets slut.
  • Berätta för din partner om något besvärar dig.
  • Diskutera era framsteg en gång i månaden och justera om nödvändigt.

Lycka till!