Kompetensomställning för en hållbar fordonsindustri
Fordonsbranschen är mitt inne i ett historiskt teknikskifte. Tanken är att vi inom en snar framtid kör både fossilfritt och autonomt. Det är de små- och medelstora företagen inom fordonsindustrin som spelar en nyckelroll i förändringen. Det är de som bestämmer takten och därmed också resultatet av hur vi lyckas ställa om. Volvo eller Scania kan inte utvecklas snabbare än sina underleverantörer.
Många i branschen behöver fylla på med ny kunskap, både praktisk och teoretisk, för att fortsätta kunna ha en framgångsrik affär under och efter omställningen. Med avstamp i en hållbarhetskurs, som KTH Leancentrum initialt skapade för Scania, jobbade
FKG
,
KTH
,
Region Stockholm
och
Södertälje Science Park
tillsammans för att vidareutbilda industrin baserat på de nyaste rönen och den senaste forskningen. Detta samarbete har skett under namnet ”Kompetensomställning för en hållbar fordonsindustri”, som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket.
Projekt Kompetensomställning för en hållbar fordonsindustri delfinansieras med stöd från Europeiska regionala Utvecklingsfonden och Region Stockholm 1.1 Projektmedel för hållbar regional utveckling
Projektet avslutades 31 mars 2023.
Innehåll i projektet
Kursen
Hållbarhet i praktiken
Hållbarhet i praktiken har redan genomfört två omgångar med totalt 43 deltagare från 28 små- och medelstora företag samt två övriga företag. Kursen är helt digital och har anpassats för personer med dyslexi. Fokus låg på att identifiera förbättringspotential för hållbarhet och integrera miljöarbetet i det dagliga arbetet. Deltagarna fick lära sig praktiska verktyg och strategier för att driva en hållbar utveckling i sina företag och organisationer.
Under fem digitala seminarier samlades 368 deltagare från ungefär 225 olika verksamheter för att diskutera viktiga teman inom hållbarhet. Seminarierna gav en möjlighet att lära av andra företags erfarenheter och diskutera ämnen som jämlikhet, mångfald, digitalisering, robusthet och konkurrenskraftighet. Det var ett utmärkt tillfälle för deltagarna att lära sig mer om hur man kan integrera hållbarhetsperspektiv i sin verksamhet och samtidigt stärka sin konkurrenskraft.
Genom erfarna hållbarhetsexperter och förändringsledare har tre små- och medelstora företag fått coaching i sin egen verksamhet för att komma igång med, planera och genomföra konkurrenskraftiga och hållbara förbättringar. Totalt deltog 38 personer från företagen och två externa coacher. Coachingen genomfördes på plats i företagen och resulterade i tydliga förbättringar inom hållbarhet.