Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Alger ska stoppa kornas utsläpp

Två e-kolvar fyllda med röda alger som flyter i vatten
Här är algen som kan få kor att släppa ut upp till 80 procent mindre växthusgaser.
Publicerad 2020-02-10

Om kor var ett land skulle de vara nummer tre på listan över vilka som släpper ut mest växthusgaser. Genom att mata kor med en speciell sorts alger kan man minska deras utsläpp med upp till 80 procent. Här är KTH-teamet som ska omsätta forskning i praktik.

Det var bara några månader sedan Volta Greentech flyttade från kontorsplatsen på KTH Innovation till ett eget labb på Kungsholmen, och nu är det redan dags att gå från labbskala till produktion på västkusten i Lysekil. Här ska de utveckla det bästa sättet att odla Asparagopsis taxiformis, den speciella typ av alg som kan minska kors metangasutsläpp med så mycket som 80 procent. Världens 1,5 miljarder kor står idag för 5 procent av de totala utsläppen av växthusgaser, alltså mer än dubbelt så mycket som flyget. Främst består kornas utsläpp (i klartext deras rapar och fisar), av metangas, som bidrar ungefär trettio gånger mer till växthuseffekten än ett lika stort utsläpp av koldioxid. 

Läste om forskningen på Reddit

Fredrik Åkerman, en av grundarna till Volta Greentech, hörde först talas om algen på internetforumet Reddit för ungefär fem år sedan.

Fredrik Åkerman är en av grundarna av Volta Greentech. I bakgrunden undersöker Ian Tuart och Angelo Demeter hur algerna växer.

- Jag gick på gymnasiet när jag läste om den för första gången, säger Fredrik Åkerman. Vad jag inte visste då var att en av forskarna som drev projektet, Ian Tuart, bara några år senare skulle flytta till Stockholm för att börja jobba tillsammans med oss.

Varför äter inte alla kor algen redan?

Under en utbytestermin på Berkeley College i USA fick Fredrik Åkerman höra att forskare hade börjat jobba på ett liknande projekt även där, och i en entreprenörskapskurs tog han sig an utmaningen att undersöka om det skulle gå att kommersialisera forskningen.

- Jag började ringa runt till forskare för att få reda på varför inte alla kor äter den här dieten. Det visade sig att det svåra var hur man skulle odla algerna, och dessutom hur man ska få bönderna att investera i metoden.

Satsar på heltid

Väl tillbaka i Sverige ringde Fredrik Åkerman upp Leo Wezelius, som då pluggade Medieteknik på KTH. Strax därpå hittade de molekylärbiologen Angelo Demeter, och strax därefter tog de kontakt med KTH Innovation.

- Det här är den första idé jag jobbat heltid på att utveckla, säger Fredrik Åkerman. Redan på gymnasiet började jag sälja cyklar online tillsammans med en kompis, och jag har haft massor av ”dåliga” idéer sedan dess, men Volta Greentech är den första som jag satsat fullt ut på.

Ett år för att utveckla idén

Teamet bakom Volta Greentech har haft ett intensivt år. De har omskrivits i DN , vunnit bästa pitch på den exklusiva konferensen Brilliant Minds  och varit med i otaliga TV-morgonsoffor . Samtidigt som all uppmärksamhet har de jobbat på att kommersialisera det som för ett år sedan var ren forskning.

Tillsammans med sin affärsutvecklingscoach Lykke Westgren har de jobbat på att utveckla strategier och förstå hur de ska kunna övertyga kunderna om att engagera sig i projektet. I mars förra året kom de in på KTH Innovations förinkubatorprogram.

- Att gå ett program tillsammans med andra i samma situation är jättebra. Ibörjan är det så viktigt att känna att man har en plats att jobba på. Det hade nog varit väldig ensamt att sitta själva. Dessutom har det varit väldigt bra att ha tillgång till KTH Innovations coacher och jurister.

Öppnar anläggning på västkusten

Under de kommande månaderna ska Volta Greentech genomföra pilotprojekt på gårdar med målet att få ut mer miljövänligt kött och mjölk i butikerna. De är forskningspartner i ett projekt som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet och kommer dessutom snart att öppna en anläggning på Västkusten, där de ska bygga prototyper för att odla algerna. I odlingen kommer de använda koldioxid från Värtaverket för att ge algerna en extra skjuts.

Algen Asparagopsis taxiformis trivs i saltvatten. Till labbet i Stockholm har teamet därför hämtat vatten från Västkusten.

- Det vatten vi har i vårt labb på Kungsholmen har vi hämtat direkt från Västkusten, eftersom algerna vill ha saltvatten. Jag körde helt enkelt dit och tillbaka med en tank i bilen. Det blev många timmars kluckande på vägen hem.

I april kan de som vill se Volta Greentech på KTH Innovations Demo Day, då teamen i Batch 9 avslutar sitt år i KTH Innovation förinkubatorprogram. Borde andra söka?

- Det är klart, skulle någon som gått programmet säga nej? Det är jättebra, särskilt när man pluggar och kan gå det parallellt.

Text: Lisa Bäckman

Läs mer om Volta Greentech här.