Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Unite! banar väg för öppen vetenskap och flerspråkiga OER-kurser

Publicerad 2024-01-12

Ett projektteam inom Unite! har som målsättning att vara ledande inom arbetet med att skapa OER-kurser för studenter och lärare, för att bana väg för en framtida Unite!-akademi för öppen vetenskap.

I det snabbt föränderliga landskapet för högre utbildning visar sig samspelet mellan öppen vetenskap och öppna utbildningsresurser (OER) vara en transformativ kraft. Unite! tar ett djärvt steg framåt genom att anta UNESCO:s rekommendationer om OER och öppen vetenskap för att förbättra kvaliteten och tillgängligheten till utbildning.

 Som en del av "Unite! Open Science and innovation strategic roadmap", har detta Unite! sådd-finansierade projekt med forskare från alla nio partneruniversiteten inom Unite! satt upp fem mål för att förbättra kompetensen inom öppen vetenskap inom sina medlemsinstitutioner: 

  1. Utveckling och implementering av ett Unite!-omfattande OER-kompetensinitiativ för studenter och föreläsare. Detta initiativ kommer att levereras genom en OER MOOC och en internationell OER-kurs. 
  2. Skapa en flerspråkig MOOC om OER på alla språk vid Unite!:s partneruniversitet
  3. Erbjuda en OER-kurs på engelska vid TU Graz (Österrike) för alla Unite!-studenter vid Unite! Metacampus (Unite!:s digitala campus för alla partners), med det österrikiska OER-certifieringssystemet genom att erbjuda 1 ECTS och en omfattande OER-kompetensprofil. 
  4. Tillhandahålla OER-kompetensutbildning för föreläsare. Målet är att förse dem med den kunskap och de verktyg som krävs för att genomföra OER-kurser inom de nio medlemsuniversiteten, med hjälp av den utvecklade MOOC och material. 
  5. Skapa en rapport utifrån de lärdomar som dragits och bana väg för ett pilotprojekt för en framtida "Unite! Open Science Academy".

Läs mer om Unite! och OER på Unite!:s webbplats  (på engelska)