Till innehåll på sidan

Installation av nya professorer vid KTH

Kungliga Tekniska högskolans installation av nya professorer äger rum i sin helhet på Grand Hôtel den 12 april 2024. Inbjudan skickas ut i februari 2024.

Nya professorer som fått sin tjänst under perioden 1 december 2022 -5 november 2023 inbjuds med en gäst till ceremoni och bankett. Professorerna kommer kunna bjuda in fler gäster men då till enbart ceremonin. På parnassen installeras endast de professorer som sökt och fått en utlyst tjänst eller blivit befordrade.

Gäst- affilierade- och adjungerade professorer inbjuds även de tillsammans med en gäst, omnämns i det tryckta programmet samt av rektor under ceremonin samtidigt som ett foto visas på filmduken. 

Ceremonin

Ceremonin kommer under högtidliga former hållas i Vinterträdgården på Grand Hôtel. Nyutnämna professorer installeras av rektor på scenen med en film och diplom. Förutom installationen delas KTH:s stora pris, KTH:s guldmedalj i industrisamverkan samt Janne Carlssons stipendium ut. 

Illustration från första Nobelprisceremonin på Musikaliska 1901.
Illustration från första Nobelprisceremonin på Musikaliska 1901. Bild: TT Nyhetsbyrån

Bankett

Efter ceremonin bjuder KTH installandi, pristagare och gäster till bankett. Banketten hålls i Spegelsalen på Grand Hôtel. 

Klädsel

Klädkoden är högtidsdräkt. Läs mer om klädkoden här . Det innebär frack med vit väst och vit fluga, frackskjorta eller hellång aftonklänning i valfri färg (alt.militär högtidsdräkt eller folkdräkt) för att få delta i ceremonin. För gäster som enbart deltar i ceremonin är klädkoden mörk kostym vilket innebär en kostym i mörk färg alternativt klänning eller kjol som går till knäna eller längre. 

Om du har frågor rörande ceremonin är du välkommen att skicka ett mejl till ceremonimästare Hanna Sundelin på ceremonier@kth.se .