Till innehåll på sidan

2007 - Christer Fuglesang

Christer Fuglesang, som i och med sin rymdresa med rymdfärjan Discovery i december 2006 blev förste svensk i rymden, fick KTHs Stora pris 2007. Genom sin rymdresa och rymdpromenad har han skrivit in sig och Sverige i rymdhistorien för alltid, skriver KTH i sin motivering.

Christer Fuglesang
Christer Fuglesang

Med sina tre rymdpromenader utanför den internationella rymdstationen ISS blev Christer Fuglesang en rikskändis på allvar i Sverige.

– Jättekul, var första tanken när Anders Flodström ringde och berättade att jag fått priset. Det var ju passande att jag fick beskedet just nu när jag är här på KTH några dagar, säger Christer Fuglesang,

Hans prestation har inneburit ett uppsving för intresset för teknik och vetenskap, något som KTH betonar i sin motivering till priset:

”Christer Fuglesang får priset för att han, som Sveriges förste astronaut och kosmonaut, genom sin rymdresa och rymdpromenad skrivit in sig och Sverige i rymdhistorien för alltid och för att han bidragit till ett ökat intresse för naturvetenskapens och teknikens mångskiftande uttryck. Christer Fuglesang personifierar, genom sin ödmjukhet, sitt personliga engagemang och sin tekniska skicklighet bilden av en sann ingenjör i mänsklighetens tjänst.”

Christer Fuglesang, som fått all uppmärksamhet som tänkas kan senaste halvåret, betonar att den här utmärkelsen är något speciellt.

– Det här är en av de allra största och roligaste sakerna. Mitt hjärta tillhör ju Teknis så det känns förstås extra roligt att få en sådan uppskattning härifrån.

2021 – Johan Rockström
2020 - Tom Alandh
2019 – Dilsa Demirbag-Sten
2018 – Kristina Edström
2017 - Jonas Gardell
2016 - Stina Ehrensvärd
2015 - Max Tegmark
2014 - Sara Snogerup Linse
2013 - Robyn
2012 - Daniel Ek
2011 - Mikael Eriksson
2010 - Hans Rosling
2009 - Niklas Zennström
2008 - Gunilla Pontén
2007 - Christer Fuglesang
2006 - Mathias Uhlén