Till innehåll på sidan

2008 - Gunilla Pontén

Modeskaparen Gunilla Pontén, banbrytande inom svensk konfektion, får KTHs Stora pris 2008. Hon får priset för att hon outtröttligt vågat gå sin egen väg och skapat en stil som kännetecknas av rena linjer och överraskande kreativa uttryck.

Gunilla Pontén
Gunilla Pontén. Foto: Nordiska museet

Gunilla Pontén har medverkat till svensk designs många internationella framgångar och visat vad en hängiven entreprenör kan skapa. Skapandet reflekterar väl hennes egen devis: Livet är för kort för att man inte skall glädja sig själv och andra, skriver KTH i sin motivering.

- Det var omtumlande, jag blev jätteglad när beskedet kom. Det känns fantastiskt hedrande, inte minst att vara i så gott sällskap med andra pristagare. Att jag som designer och klädskapare får ett pris av KTH känns anmärkningsvärt och extra roligt, säger Gunilla Pontén.

Gunilla Pontén, född 1929, brukar beskrivas som en modeskapare med en personlig och dekorativ stil med djärva linjer och vågade färgkombinationer. Hon var i början av 1950-talet banbrytande inom svensk konfektion. Tillsammans med Kerstin Lokrantz skapade hon då det första tonårsmodet.

Gunilla Pontén gjorde sig först känd som fotomodell, hon upptäcktes på gatan av en journalist från tidningen Damernas värld 1947. Den typiska Ponténska modestilen fann hon på 1970-talet och har sedan hållit sig till den, vilket gör hennes kläder på ett sätt tidlösa.

Hon har haft fler egna franchisebutiker i New York, Stockholm, Malmö och Helsingborg. Hennes design utmärks av eleganta, originella skärningar och annorlunda färger mot en bas av svart, vitt eller grått. Gunilla Pontén är fortfarande, vid 79 års ålder, verksam modeskapare och skriver på sin hemsida om årets höstkollektion:

”Min ambition är att alltid genomföra varje kollektion med en speciell ny form, skärning och färgskala. Kombinerbara plagg med rena linjer, men ofta med en överraskande föränderlig idé. Slanka och vida former för att passa olika figurtyper, yngre som äldre.”

Gunilla Pontén belönades år 2003 av kungen med Litteris et Artibus-medaljen. Året därpå ställdes delar av hennes kollektion ut på Nordiska museet i Stockholm för att fira att hon varit verksam som klädskapare och designer i 50 år.

2021 – Johan Rockström
2020 - Tom Alandh
2019 – Dilsa Demirbag-Sten
2018 – Kristina Edström
2017 - Jonas Gardell
2016 - Stina Ehrensvärd
2015 - Max Tegmark
2014 - Sara Snogerup Linse
2013 - Robyn
2012 - Daniel Ek
2011 - Mikael Eriksson
2010 - Hans Rosling
2009 - Niklas Zennström
2008 - Gunilla Pontén
2007 - Christer Fuglesang
2006 - Mathias Uhlén