Till innehåll på sidan

KTH:s reaktorhall

Forskningsreaktorn R1, var Sveriges första kärnreaktor. Den numera avställda och avvecklade kärnreaktorn används som en kreativ mötesplats. Reaktorhallens funktion är en blandning av museum, kulturhus, seminarielokal, studio och lab.

Aktuellt just nu

R1 Lightrays

KTH sätter i december upp operan "The tale of the Great Computing Machine", ett samarbete mellan KTH och Stiftelsen Vadstena-Akademien under konstnärlig ledning av Carl Unander-Scharin och Åsa Unander-Scharin.

Operan är baserad på boken "Sagan om den Stora datamaskinen" skriven av Hannes Alfvén, professor vid KTH, som erhöll Nobelpriset i fysik 1970.

 “Sagan om den stora datamaskinen” är en berättelse skriven i en avlägsen framtid, där människans betydelse reducerats till ett evolutionärt steg på vägen mot en vis och allvetande dator. Alfvén förutspår i boken mycket av den utveckling vi idag redan är en del av och relationen mellan människa och teknik gör den ständigt aktuell.

The Tale of the Great Computing Machine

Avslutade aktiviteter

KTH:s reaktorhall har använts för en rad olika aktiviteter och evenemang genom åren. Den har bland annat agerat scen åt Cullbergballeten, använts för ett flertal konstutställningar inklusive arrangemang av Statens Kulturrådoch agerat biograf när stumfilm med Buster Keaton visades ackompanjerad på Skandiaorgeln .

Reaktorhallen har även använts för ett antal TEDxKTH talks och för att presentera World Energy Outlook (IEA).


 

Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: KTH R1, Reaktorhallen
Senast ändrad: 2022-02-11