Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Strävan efter fusionskraft – med utgångspunkt från Hannés Alfvéns värv

Tid: To 2023-10-12 kl 17.00 - 18.00

Plats: Föreläsningssal F1, Alfvén Salen, Lindstedsvägen 22, plan 2

Medverkande: Sir Steven Cowley, Direktör för Princeton Plasma Physics Laboratory, Princeton University, USA

Exportera till kalender

Sammanfattning: Den globala investeringen i fusionsforskning har fördubblats under de senaste tre åren då privata företag har anslutit sig till strävan efter fusionskraft. Behovet av ett hållbart, koldioxidfritt energialternativ för att komplettera intermittenta förnybara källor är tydligt. Fusion är, med förutsättning att det fungerar, just ett sådant alternativ. Emellertid måste enorma vetenskapliga utmaningar övervinnas för att fusion ska bli kommersiellt genomförbar. Under det kommande decenniet kommer många av dessa utmaningar att behandlas i den internationella experimentanläggningen ITER som för närvarande byggs i Frankrike. De nya fusionsföretagen strävar efter att påskynda utvecklingen av ett kommersiellt system. Men de måste också hantera utmaningarna med att hålla fusionsplasma instängt.

För över åttio år sedan introducerade Hannes Alfvén två enkla men djupgående idéer - Alfvénvågen och styrcenterrörelsen - som fortfarande ligger till grund för utmaningen. Förutsägbara datorverktyg som är förankrade i Alfvéns idéer har ersatt empirisk förståelse för fusionsystem som har styrts av turbulens under det senaste decenniet. Förståelse av optimala fusionsystem har initierats och resulterar i nya och överraskande konfigurationer.

Sir Steven Cowley, direktör för Princeton Plasma Physics Laboratory, Princeton University, USA

Sir Steven Cowley kommer att introducera fusionskraft, de centrala frågorna i dagens forskning och Alfvéns långlivade bidrag.

Steven Cowley är en ledande plasmateoretiker och för närvarande verkställande direktör vid den brittiska atomenergimyndigheten. En stor del av hans forskarkarriär har ägnats åt att modellera och förstå plasmaturbulens vid kärnfusion, ett fenomen som måste kontrolleras för att uppnå stabil fusion.

Värdar

  • Michael Tendler, Professor emeritus, Fusion Plasmafysik

  • Göran Marklund, Tidigare chef för divisionen för Rymd och Plasmafysik divisionen

  • Christer Fuglesang, Direktör för KTH:s rymdcentrum