Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hitta bostad i Stockholm

Välj inte bort en spännande utbildning på KTH för att du är orolig över att det är svårt att hitta bostad, det finns många sätt att leta boende. Här samlar vi tips om bostadsköer och andrahandsuthyrning i Stockholm. Dessutom får du KTH-studenternas bästa tips och information om Stockholms kollektivtrafik.

Om du börjar leta så snart du kan och är kreativ i ditt bostadsletande kommer du ha goda chanser att hitta ett boende. Fråga vänner i dina sociala medier och berätta för alla att du söker bostad, det är alltid någon som känner någon som har ett boende att hyra ut.

Bostadsköer

Det är en bra idé att du så tidigt som möjligt ställer dig i kö i olika bostadsköer.

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB)  har flest studentbostäder i Stockholm. För att stå i SSSB:s kö ska du bli medlem hos THS. Du kan redan nu samla upp till 90 ködagar i SSSB:s kö, sedan måste du pausa din plats fram tills du blivit medlem i THS och betalar kåravgiften. Även Svenska bostäder  och Stockholms stads bostadsförmedling  är stora aktörer för att hitta bostad. Bostadsförmedlingen kan du ställa dig i kö hos från det att du har fyllt 18 år. De tar ut en årsavgift.

Hör av dig till så många bostadsbolag som möjligt för mer information om hur du ställer dig i deras bostadsköer. De flesta har en speciell kö för studenter. Ju fler köer du står i desto större chans har du att hitta en bostad. Det finns många privata hyresvärdar i Stockholm och det kan löna sig att kontakta dem personligen.

Mer information om bland annat hur du kan söka bostad, om försäkringar, hyror, uppsägning och adressändring hittar du hos jagvillhabostad.nu .

Andrahandsuthyrning

Det finns massor av hemsidor där du kan hitta privata andrahandsuthyrare. Tyvärr har det blivit vanligare med bostadsbedragare så tänk på att om hyran är väldigt låg och erbjudandet verkar för bra så kan det vara en bluff.

En bra sida för andrahandsuthyrning är SSCO:s (Stockholms studentkårer) Akademisk kvart  där privatpersoner lägger upp annonser om uthyrningsrum eller lägenheter. 

Kollektivtrafik och pendlingsavstånd

Kom ihåg att kollektivtrafiken gör det möjligt att studera i en del av Stockholm och bo i en annan. Leta bostad utanför centrala Stockholm där det finns många trevliga områden. Den genomsnittliga pendlartiden i Stockholm är 40 minuter enkel resa. För att ta reda på om det boende du tittar på ligger inom pendlingsavstånd från campus kan du använda reseplaneraren på SL:s hemsida.

SL:s reseplanerare

Studenternas bästa bostadstips

Här länkar vi några av KTH-studenters bästa bostadstips. Missa inte att du också kan ställa frågor direkt till studenter på KTH.

Ställ frågor till KTH-studenter

Att flytta till Stockholm med Lais

Att börja på KTH är riktigt kul och spännande, och för vissa innebär det även att flytta till Stockholm. Hur går det till? Vad finns det för alternativ och hur får man egentligen tag på en lägenhet? Allt detta och mer svarar Lais på i denna video.

Porträttbild på studenten Evelina

Evelina delar sina erfarenheter

Studenten Evelina delar med sig av sin erfarenhet av att flytta till Stockholm och hitta bostad – det är lite knepigt men långt ifrån omöjligt!

Amanda och Celine berättar

Studenterna Amanda och Celine berättar om hur du hittar studentboende och om hur det är att bo och plugga i Stockholm i podden KTH Student. 

Stockholm som studentstad

Stockholm är inte bara en av världens vackraste huvudstäder, det är också Sveriges största studentstad. Ingen annan stad i Sverige erbjuder ett så stort utbud av aktiviteter och evenemang som Stockholm.

Oavsett om du gillar kultur, shopping, träning eller friluftsliv så har du en uppsjö av valmöjligheter. Du har alltid nära till vatten och natur. Närmaste park ligger ett stenkast bort och du tar dig snabbt och enkelt till skärgård, naturreservat, svampskogar, badstränder och skidspår. Du behöver varken bil eller körkort, en cykel eller ett SL-kort tar dig långt.

Inflyttade studenter berättar

Många studenter flyttar till Stockholm för universitetsstudier på KTH. Här berättar några av dem hur de har upplevt flytten.

Porträttbild av student Nemrit.

Nemrit

Hur är det att vara student i Stockholm och på KTH?
– Som student i Stockholm och på KTH har man alltid närhet till näringslivet och arbetsmarknaden – framtidens jobb finns här. Exempelvis spännande företag som Google, Spotify, Microsoft, Skanska, Afry, Lantmännen, osv. Här finns också mängder av innovativa och nytänkande företag som utvecklas i allt snabbare takt.

Varför ska man välja KTH och Stockholm som sin studentstad?
– KTH är som en småstad i storstaden – man behöver aldrig känna sig vilsen eller ensam. Det är en stor fördel att KTH ligger i Sveriges största stad en stad med mångfald – det finns något för alla. Det finns oändligt många aktiviteter. Du kan lätt hitta något som du tycker om och hitta nya vänner som tycker om samma sak.

Pluggar:  Energi och miljö 300 hp
Från: Borlänge

Porträttbild av student Gabriel.

Gabriel

Hur var det att komma som ny till Stockholm?
– Att flytta till Stockholm var en spännande men samtidigt lite läskig upplevelse då jag helt plötsligt hamnade i en ny stad där jag inte kände så många. Det var samtidigt det första steget ut i ”vuxenlivet” för mig, och jag tror inte jag hade utvecklats så mycket som jag gjort de senaste åren om jag inte valde att plugga här.

Hur är det att vara student i Stockholm?
– Det är väldigt roligt att vara student i Stockholm, oavsett om du är engagerad i studentlivet eller inte. Det finns så mycket olika saker du har möjlighet att ta del av via THS, allt från sporter till att vara med i föreningar där du kan knyta kontakter med folk som delar dina intressen.

Pluggar:  Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling, 180 hp
Från: Halmstad

Porträttbild av student Erik.

Erik

Varför ska man välja KTH och Stockholm som sin studentstad?
– Stockholm och har ett bra studentliv, om man vill. Här kan man komma och gå lite, vilket passar mig. Men när du känner att du inte bara vill göra studentaktiviteter, kan du gå ut och utforska Sveriges största stad, eller gå och fiska i strömmen. Stockholm har allt och lite till!

Pluggar: Teknik och ekonomi 180 hp  inriktad på byggteknik och design .
Från: Gällivare (Malmberget)

Porträttbild av student Samuel.

Samuel

Hur var det att komma ny till Stockholm?
– Till en början kändes det läskigt, då allt kändes stort och jag blev i princip bästa vän med google maps. Jag
var inte ensam om den känslan vilket gjorde att jag fick nya vänner att upptäcka staden med. Nu trivs jag jättebra i storstaden som nu inte känns lika stor.

Pluggar:  Maskinteknik 300 hp
Från: Flen