Här har vi samlat allt du behöver veta inför din kursstart på KTH, oavsett om din kurs hålls på campus eller på distans.
När du läser en fristående kurs kommer information om kursinnehåll, schema, litteratur, kontaktuppgifter och annat nödvändigt finnas på kursens sida på
KTH:s kursplattform Canvas
. Du kommer att få tillgång till kurssidan på Canvas två veckor innan kursstart. Innan dess behöver du bekräfta din plats genom att skaffa ett KTH-konto och kursregistrera dig.
Är du antagen i urval 1, eller första antagningsbeskedet, till höst- eller vårtermin behöver du också först
tacka ja på antagning.se
.
1. Aktivera ditt KTH-konto
För att du ska få tillgång till din kurs och kunna kursregistrera dig behöver du
ett KTH-konto
. Du kan få ditt konto tidigast två veckor innan kursstart, men se till att skaffa ditt konto i god tid innan kursen startar. KTH-konto kan du kvittera ut med Mobilt BankID, vilket du kan göra på distans, eller genom att besöka KTH:s campus. Observera att du endast kan aktivera ditt konto på distans om du har Mobilt BankID.
Beroende på vilken typ av kurs du läser kan du även behöva ett passerkort till KTH:s lokaler. Du kan kvittera ut ditt passerkort i KTH Entré på Drottning Kristinas väg 4, eller på ett av KTH:s campus i Flemingsberg, Södertälje eller Kista.
Efter att du aktiverat ditt KTH-konto måste du kursregistrera dig, annars riskerar du att förlora din plats på kursen. Det gör du via Ladok under rubriken Registrera. Observera att kurser syns i Ladok först efter urval 2 om du sökt en kurs till vår- eller hösttermin.
I Ladok ser du vilka datum som registrering är öppen för din kurs. Fristående kurser har öppet för webbregistrering fr.o.m. två veckor före kurstillfällets start t.o.m. onsdagen före kurstillfällets start. Om din kurs exempelvis börjar tisdag 17 januari är kursregistrering öppen tisdag 3 januari - onsdag 11 januari.
I vissa fall kan det hända att registreringen har stängt när du behöver kursregistrera dig. Här kan du ansöka om att bli registrerad om kursregistrering är stängd.
Nu är du redo att påbörja din kurs. Information om kursinnehåll, schema och annat nödvändigt finns på KTH:s kursplattform Canvas. Du kommer att få tillgång till kurssidan på Canvas två veckor innan kursstart. Kursen kommer du enklast åt via den personliga menyn som finns längst upp på hela kth.se. När du loggar in har du också tillgång till tjänster som schema och anmälan till dina tentor.
Behöver du vägledning med dina studier eller din karriär om du läser en fristående kurs vänder du dig till
info@kth.se
. Skriv i mejlet att du läser en fristående kurs, vill ha studievägledning samt vilken kurs det gäller.
Funka
Om du har en dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning kan du få kompensatoriskt stöd under dina studier vid KTH. Gruppen som samordnar stödet heter Funka.
På biblioteket kan du hitta litteratur och andra informationskällor du behöver under kursen. Personalen är specialister på att vägleda dig till de rätta källorna. Du kan boka in personlig handledning eller komma på workshoppar och seminarier.
Till Studenthälsan är du välkommen på samtal och olika gruppaktiviteter som syftar till att främja din hälsa och dina studier. Du kan komma i kontakt med en företagssjuksköterska, kurator eller psykolog.
Om du har generella frågor om KTH, exempelvis om KTH-konto eller kursregistrering, mejla
info@kth.se
.
Om du har specifika frågor som rör din kurs, hör av dig till kontaktpersonen för kursen. Kontaktuppgifter hittar du genom att söka på din kurs i
Kurs- och programkatalogen
.
Vanliga frågor och svar
Om du är reservplacerad till en fristående kurs efter första antagningsbeskedet och vill behålla din reservplats ska du tacka ja senast sista svarsdag. Invänta sedan det andra antagningsbeskedet för besked om du har blivit antagen eller står kvar som reserv.
Om du är reservplacerad till en fristående kurs efter andra antagningsbeskedet och det blir aktuellt med reservantagning för dig kommer du att bli kontaktad direkt av oss på KTH.
Du kan köpa kurslitteratur på internet eller i butik. Tänk på att mycket kurslitteratur finns att köpa begagnat hos bland annat THS kårbokhandel. Om du vill låna din kurslitteratur på bibliotek kan du
söka efter titlar på KTH Bibliotekets webbplats
. Många titlar kan även finnas i exempelvis
Stockholms bibliotekskatalog
.