Genom examination visar du att du har uppfyllt en kurs lärandemål, genom till exempel en tenta eller inlämningsuppgift. Här förklarar vi hur du anmäler dig till tentamen, var du hittar info om examination för din kurs, olika typer av examination och vilka regler som gäller.
Obligatorisk anmälan till tentamen
För tentamen under tentaperioderna samt för mindre omfattande prov såsom kontrollskrivningar måste du anmäla dig via Ladok, under rubriken Examinationstillfällen. Missa inte att bekräfta din anmälan – är examinationen bekräftad visas den under fliken Anmäld.
Om du ska skriva en skriftlig, men inte digital, salstentamen och inte har anmält dig i tid kan du få skriva tentan i mån av plats. Det kan finnas platser om någon som är anmäld inte kommer. Du blir då insläppt på andra insläppet en halvtimme efter start. Du måste ge en utskrift av ett giltigt kursregistreringsintyg till tentamensvakten vid insläppet. Digitalt intyg gäller inte i detta fall. Ett kursregistreringsintyg kan du skaffa på två sätt:
Få ett underskrivet registreringsintyg från studentexpeditionen där kursen ges:
Studentexpeditioner
Om examination på kurs
Din utbildning på KTH delas upp i kurser som examineras var för sig. Kurserna delas i sin tur oftast upp i examinationsmoment. Examinationen är utformad så att alla lärandemål täcks in.
Du hittar information om vilken examination som gäller för respektive kurs vid kursstart eller i kurs-PM. Dina kurser kan ha olika sätt att examineras. En del kurser avslutas med en skriftlig eller muntlig tenta medan andra kurser examineras genom en inlämningsuppgift eller projektuppgift.
Kurs-PM och lärandemål för en kurs hittar du i kurs- och programkatalogen här:
Sök kurs
Skriftlig salstentamen
Ett vanligt sätt att examinera en kurs är genom skriftlig tenta, också kallat salsskrivning.
Skannade tentor du skrivit hittar du i Canvas eller här:
Skrivna tentor
Giltig fotolegitimation är obligatorisk vid tentamen, utan undantag. Följande handlingar är godkända:
Giltigt pass (provisoriska pass är inte godkända)
Svenskt nationellt id-kort
Svenskt körkort
Svenskt sis-märkt id-kort eller id-kort utfärdat av statlig myndighet, exempelvis Skatteverket
Medborgare i ett EU-/EES-land utan svenskt personnummer kan använda ett giltigt nationellt id-kort som legitimation
Skolan meddelar din placering i skrivsal till din KTH-mejladress tre dagar innan examinationens genomförande, dock senast dagen innan skrivningstillfället. Har du inte fått din placering eller om du har frågor, kontakta studentexpedition för din kurs:
Studentexpeditioner
.
Insläpp i skrivsal organiseras med två insläpp:
Insläpp 1 sker senast 10 minuter innan tentamen börjar, därefter stängs salen vid tentamenstidens start.
Insläpp 2 sker efter 30 minuter när försenade studenter bockats av och fått samma information som övriga studenter.
Studenter som är senare än 30 minuter efter skrivningens starttid får inte delta i tentamen.
Jourhavande lärare är tillgänglig per telefon under hela skrivtiden för att vid behov kunna åtgärda eventuella oklarheter kring skrivningen. Jourhavande lärare besöker skrivsalarna om inte särskilda skäl föreligger. Tentamensvakt informeras om besök uteblir.
Det är tentamensvaktens klocka som gäller för tentamens start- och sluttid.
Studenter får inte behålla tentamenslydelsen eller skriv- och kladdpapper som använts under tentamen.
För skriftlig, men inte digital, salstentamen gäller detta: om du inte har anmält dig i tid kan du få skriva tentamen i mån av plats, alltså om en student som är anmäld till tentamen inte kommer till tentamenstillfället. Om det finns flera studenter som inte har anmält sig kan det hända att det inte blir tillräckligt med lediga platser. Du måste överlämna en utskrift av ett giltigt kursregistreringsintyg till tentamensvakten vid insläppet. Digitalt intyg gäller inte i detta fall. Ett kursregistreringsintyg kan du skaffa på ett av följande två sätt:
Digital tentamen kan genomföras på många olika sätt, både på campus i datorsal eller med egen dator på eller utanför campus. Här kan du läsa om olika typer av digital examination.
Obligatorisk föranmälan gäller likt för skriftlig tentamen.
Observera att du inte kan skriva tentamen i mån av plats likt för skriftlig tentamen, utan föranmälan via Ladok är obligatoriskt för digital tentamen.
Du ska få skriftlig information från examinator i förväg där examinationen beskrivs.
Det rekommenderas att kursansvarig eller examinator tillsammans med studenter arrangerar övningssessioner en vecka före tentamenstillfället där ni går igenom hur examinationen kommer gå till.
Inför digital examination är det viktigt att du testar din inloggning så att du kommer ihåg rätt lösenord när skrivningen börjar.
Under examinationen kan du ställa frågor till lärare om förtydliganden av tentan.
Examination i datorsal
Examination i datorsal går ungefär till på samma sätt som en traditionell salstenta, men du skriver och lämnar in dina svar på en dator istället för på papper.
Kompensatoriskt stöd under examination för dig med funktionsnedsättning
Har du dokumenterad funktionsnedsättning kan du få kompensatoriskt stöd under examination via Funka. Här kan du läsa om vilket stöd du kan få, vilka regler som gäller och hur du ansöker.
Extra examinationstillfälle i slutet av utbildningen
Som programstudent på grund- eller avancerad nivå kan du ansöka om ett extra examinationstillfälle vid slutet av din utbildning. För att kunna göra det måste du uppfylla vissa krav.
KTH tar inte emot externa tentander. I stället hänvisas till andra lärosäten, exempelvis Xenter i Botkyrka.
Har du frågor om examination?
Om du undrar något om examination och tentamensanmälan eller om du har behov av sekretess kan du kontakta studentexpeditionen för din kurs:
Studentexpeditioner
Om du har tekniska problem med Canvas, Zoom eller Möbius, mejla
it-support@kth.se