Till innehåll på sidan

Om CDDH

Centret grundades i december 2021 som en multidisciplinär arena för forskning och utveckling inom hälsodata. Slutmålet är att göra alla hälsodata fullt tillgängliga och användbara, för medborgare, vårdgivare, forskare och samhället i stort, med respekt för lagstiftning och med individens integritet och kontroll som ledstjärna.

För att uppnå målet krävs ett skifte mot individorienterad hantering av hälsodata. För detta behövs en grundläggande infrastruktur som bas. Genom att bjuda in aktörer att delta i centret med sina behov och sin kompetens, har CDDH ambitionen att bidra till att en sådan infrastruktur skapas i samhället. 

I centret kommer konkret systemutveckling kombineras med forskning och kritisk analys under hela resan för att nå fram till en hållbar lösning. För detta behövs en akademisk miljö med kompetens inom teknik, semantik, ontologi, medicin & hälsa, juridik, organisationsteori, politik, statsvetenskap och ekonomi. Utöver akademi behövs även representanter från vården, den medicinska forskningen, myndigheterna och industrin som partners. CDDH har skapats som en miljö där alla dessa aktörer och kompetenser kan samlas. 

Infrastruktur

CDDH arbetar idag med ett specifikt förslag till infrastruktur som bygger på individorienterad lagring där data beskrivs baserat på en generell referensontologi i en säker distribuerad arkitektur av kommunicerande noder. Plattformen uppfyller alla krav i Vinnovas initiativ Vinter och i Digitaliseringsmyndighetens ramverk. Den byggs från grunden som en sammanhängande lösning och bedöms ha potential att lösa många av dagens olösta problem inom hälsodata. Plattformen är inte specifik för hälsodata och kan därför komma att nyttjas i många andra samhällssektorer, för alla typer av data. 

Grundare

KTH CBH-skolan (kemi, bioteknologi och hälsa) i samarbete med EECS (elektroteknik och datavetenskap) och ABE (arkitektur och samhällsbyggnad) 

Region Stockholm: Centrum för Hälsodata (CHD) 

Karolinska Institutet: Institutionen för global folkhälsa 

Karolinska Universitetssjukhuset: Post-covidmottagningen, Huddinge 

Läkemedelsindustriföreningen (LIF) 

Digitaliseringskompaniet AB (Origoprogrammet)

Styrgrupp

Ordförande: 

Mikael Lindström (Prorektor KTH) 

Styrgruppsledamöter: 

Clara Hellner (Region Stockholm) 

Karolina Antonov (Läkemedelsindustriföreningen, LIF) 

Anette Wagler (Digitaliseringskompaniet) 

Maria Eriksdotter (Karolinska institutet) 

Annika Tibell (Karolinska universitetssjukhuset) 

Centrumledning (som deltar vid styrgruppsmöten): 

Sebastiaan Meijer (vice Skolchef KTH CBH), Föreståndare 

Fredrik Öberg (Karolinska universitetssjukhuset), Vice föreståndare

Core team

Adam Darwich – KTH (lektor) 

Allan Gustafsson – Digikomp (PhD) 

Anette Wagler – Digikomp 

Fredrik Öberg – Digikomp (MD) 

Gösta Enberg – Digikomp (PhD, MD) 

Harsha Krishna – KTH (doktorand) 

Jayanth Raghothama – KTH (associate professor) 

Jens Eliasson – Digikomp 

Luca Marzano – KTH (doktorand) 

Reine Bergström – KTH 

Robin Jeffner – Digikomp 

Sebastiaan Meijer – KTH (professor)