Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hur celler påverkas av ultraljudsexponering

Allt fler ultraljudsundersökningar görs i den kliniska verksamheten. Ultraljud räknas normalt som en ofarlig metod, men trots allt sker en uppvärmning och en mekanisk påverkan av ultraljudsexponering. Exponeringsmönstret kan potentiellt ha förändrats under senare år till följd av den snabba, tekniska utvecklingen inom ultraljudsavbildning med bland annat nya kvantifieringsmetoder samt tredimensionellt ultraljud.
Ett av målen i detta projekt är därför att ta reda på hur olika celler påverkas vid vanlig klinisk ultraljudsexponering, med och utan kontrastbubblor. Ett ytterligare mål är att utvärdera vid vilken intensitet på ultraljudet och vid hur lång exponeringstid som det börjar bli ohälsosamt för cellerna. Fokus är att studera hur foster och blodkärl påverkas av ultraljud.

Tillvägagångssätt

Ultraljudets påverkan på cellerna studeras in vitro, med bland annat cellinjer (endotel) och stamceller (embryonala). Celler odlas i speciella cellodlingsskålar och exponeras sedan för ultraljud med olika intensitet och exponeringstid. Därefter utförs olika tester för att se om, och på vilket sätt, som cellerna har påverkats av ultraljudet. Det finns även planer på att göra ex vivo-studier av blodkärl.

Resultat

Detta är ett relativt nystartat projekt, inga preliminära resultat finns än. En liten pilotstudie har gjorts på klinik för att samla fakta om ultraljudsinställningar som används och exponeringstid vid undersökning av foster (vecka 12-28) och av äggceller inför befruktning. Informationen kommer användas för att göra verklighetstrogna in vitro-studier.

Samarbeten

Projektet är ett samarbetsprojekt mellan STH (Skolan för teknik och hälsa) och CLINTEC (Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik), Karolinska Universitetssjukhustet Huddinge.

Kontaktpersoner i projektet  

, , , , , Outi Hovatta (KI), Magnus Westgren

Sökord

Ultraljud, foster, embryonala stamceller, blodkärl, endotelceller