Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Wave intensity wall analysis

Wave intensity analysis introducerades som en alternativ metod för att studera hjärtdynamik och arteriell-ventrikulär interaktion. Den ursprungliga metoden krävde invasiva mätningar av blodtryck och blodhastighet men vidareutveckling resulterade i ett ultraljudsbaserat icke-invasiv wave intensity-system (Aloka systemet). Syftet med det här projektet är att ta nästa steg i utvecklingen av wave intensity som koncept, genom att använda speckle-trackingdata registrerade i kärlväggen som indata i beräkningarna. Detta gör metoden mindre tidskrävande bedside, icke-invasiv och applicerbar i kärl med lågt flöde.

En schematisk bild av hur wave intensity beräknas med WIWA-metoden: WI = - deformationshastighet (radiellt) * deformationshastighet (longitudinellt).

Tillvägagångssätt

Inom wave intensity analysis definieras arteriella vågor som sekventiella, infinitesimala förändringar av blodtryck och blodhastighet. Vår nya metod, wave intensity wall analysis (WIWA), approximerar dessa förändringar genom mätningar av deformationshastighet i radiell och longitudinell riktning; tryckkomponenten (dP/dt) approximeras med deformationshastighet i radiell riktning och blodhastighetskomponenten (dU/dt) med deformationshastighet i longitudinell riktning. Positiv deformation motsvarar stretching och negativ deformation kompression i förhållande till den ursprungliga längden och således är den radiella komponenten teckenändrad i WIWA-beräkningar.

Resultat

WIWA-metoden har validerats mot ett kommersiellt tillgängligt wave intensity-system (Aloka systemet) med gott resultat. Metoden har vidare använts på patienter med kronisk njursjukdom för att studera effekten av hemodialys på hjärtkärlfunktion. Denna studie visade att wave intensity-värden, justerade för skillnader i preload, kan bidra i bedömningen av sann vänsterkammarkontraktilitet och relaxation. Framtida mål är att ytterligare undersöka metodens förmåga att bedöma av hjärtats kontraktilitet, samt att utöka metoden till att inkludera data som möjliggör en bedömning av lokal artärstelhet.

Samarbeten

Detta är ett samarbetsprojekt mellan STH (Skolan för Teknik och hälsa, KTH), avdelningen för klinisk fysiologi, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm och Evangelical Medical School, Curitiba, Paraná, Brasilien.

Kontaktpersoner i projektet

och

Sökord

Ultraljud, speckle tracking, wave intensity, kontraktilitet, arteriell-ventrikulär interaktion