Till innehåll på sidan

Satsningar mot grundskolor

Här listas olika typer av satsningar som KTH gör mot gymnasieskolor.

Teknikåttan 

Teknikåttan är en spännande och rolig frågetävling i naturvetenskap och teknik för elever i årskurs åtta. Elever runt om i hela landet är med och tävlar om ära, prispengar och vandringspokal. Tävlingen arrangeras av KTH gemensamt med ett antal andra högskolor och universitet i landet.

Frågor och praktiska uppgifter inom ramen för Teknikåttan är konstruerade så att de ska följa läroplanen och möta de förmågor som beskrivs där. Materialet är framtaget av pedagoger och forskare knutna till deltagande lärosäten. Lärare har möjlighet att fritt använda tidigare års frågor i sin undervisning i teknik, matematik och naturvetenskap.

Läs mer om Teknikåttan

Sigma 8

Sigma 8 är en nordisk matematiktävling för årskurs 8. Tävlingen hålls i KTH Bibliotekets lokaler under våren varje år. Det är en unik matematiktävling, den enda i sitt slag i Sverige, där hela klassen samarbetar för att lösa problem samt sammanställer ett fördjupningsprojekt. Många elever får upp ögonen för matematik under de intensiva tävlingsdagarna, och förhoppningen är att de sedan överväger KTH som tilltänkt universitet när de blir lite äldre.

Ett stort antal klasser deltar i tävlingen. De bästa kommunvinnarna i Sverige går vidare till en nationell semifinal där de tre bästa går till final. Sverigevinnaren får vara med i den nordiska finalen i något av de nordiska länderna.

Läs mer om Sigma 8

Vetenskapens Hus

Vetenskapens Hus är ett samarbete mellan KTH och Stockholms universitet inom naturvetenskap, teknik och matematik. Målgruppen för verksamheten är främst elever och lärare inom förskola, grundskola och gymnasium. Viss verksamhet bedrivs även för allmänheten. På Vetenskapens Hus har elever och lärare möjligheter till föreläsningar, seminarier, laborationer och studiebesök.

Vetenskapens Hus

Mattecoach

Mattecoach är en chatt för att ge läxhjälp till elever i grundskolan och gymnasiet. Här kan du chatta med mattecoacher från KTH och få tips och råd av dem om hur du ska lösa dina matteproblem.

Mattecoach på nätet

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2024-03-14