Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Satsningar mot gymnasieskolor

Här nedan listas olika typer av satsningar som görs mot gymnasieskolor.

Student bär böcker i famnen.

Projektarbeten på Vetenskapens Hus och KTH

KTH och Vetenskapens Hus erbjuder projektarbeten till gymnasiets elever med möjlighet till ämnesfördjupning. Elever kommer i kontakt med högre utbildning genom ett samarbete kring gymnasiearbetet och erbjuds även studiebesök med nedslag i KTH:s forskningsverksamhet om så önskas.

Gymnasiearbeten på Vetenskapens Hus

På Vetenskapens Hus har en elev möjlighet att göra sitt gymnasiearbete inom fysik, kemi och matematik. Vissa arbeten går löpande under terminen medan några går mer koncentrerat. Elev kan välja att arbeta själv eller i grupp. I projekten lägger vi stor tyngd på själva forskningsmetodiken.

Vetenskapens Hus aktuella projekt (vetenskapenshus.se)

Gymnasiearbeten på KTH

Forskare, lärare och doktorander på KTH är intresserade av att vara handledare för gymnasiearbeten, ordnade efter ämnesområden. Elev kan ta kontakt med den/de personer vars områden hen är intresserad av.

Exempel på gymnasiearbete

För att hjälpa dig med ditt gymnasiearbete delar vi med oss av våra idéer kring spännande frågor som påverkar våra liv i teknik, naturvetenskap och samhällsvetenskap.

  • Hur bygger vi sociala robotar som R2D2, Wall-E och Baymax i verkligheten? 
  • Hur kan hjärnforskning hjälpa oss förstå sjukdomar som Alzheimers och att designa AI? 
  • Hur kan vi använda all data som samlas in om oss för att förbättra våra liv? 
  • Hur kan vi känna oss trygga från intrång i den digitala världen? 

Idéer på gymnasiarbeten

Hur går anmälan till

Om du som elev är intresserad av ett samarbete kring ditt gymnasiearbete tar du eller din grupp tillsammans med ansvarig gymnasielärare kontakt med handledare på KTH eller Vetenskapens Hus inom det område du/ni är intresserade av att arbeta inom.

Handledaren, gymnasieläraren och elev tar tillsammans fram ett lämpligt upplägg för gymnasiearbetet. Gymnasieläraren ansvarar för examinationen med ämnesstöd av handledaren på KTH eller Vetenskapens Hus.

Vid frågor kring gymnasiearbete på KTH eller Vetenskapens Hus var god kontakta Marcus Angelin, angelin@kth.se .

Fler satsningar mot gymnasieskolor

KTH Matematik

Matematiken är ett av de viktigare kunskapsområdena för studerande vid naturvetenskapliga och tekniska utbildningar, det gäller såväl på gymnasiet som i högskolan. KTH Matematik erbjuder bland annat

För dig som är matematiklärare och som vill möta lärare med samma passion finns samarbetsprojektet Matematisk forum för lärare. Här kan du som lärare komma i kontakt med en annan sida av matematikämnet, än den man vanligen lär ut på gymnasiet.

Institutionen för Matematik

Praktikplatser på KTH

Det finns ingen sammanställning av möjliga prao- eller praktikplatser på KTH men det kan finnas möjligheter inom de olika delarna av organisationen. Kontakta KTH:s skolor i de ämnesområdet du är intresserad av.

KTH:s skolor

Träffa våra inspirerande studentambassadörer

KTH erbjuder inspirerande utbildningsinformation för gymnasieelever om ingenjörsyrket, livet som student och högskolestudier. KTH:s studentambassadörer kan både ta emot gymnasieelever på campus eller åka ut till gymnasieskolor för att hålla seminarium om KTH. Under våren kan elever även besöka KTH under Öppet hus i mars.

Träffa KTH