Säkrare batterier i el- och hybridfordon

KTH-forskaren Henrik Lundgren har tillsammans med Scania tagit fram en modell som effektiviserar utvecklingen av olika kylkoncept för litiumjonbatterier.

Teknisk kemi

På Teknisk kemi kommer du i direkt kontakt med näringslivet och får lösa problem som baseras på aktuella samhällsfrågor.

Under första perioden på KTH har studenterna på Teknisk kemi besökt kemiingenjörer på olika företag, läst en mattekurs och en kemikurs. Under studiebesöken fick studenterna möta kemiingenjörer i deras vardag och i kemikursen har de fokuserat på grunderna i material och energiflöden i tekniska och naturliga system, vilka behövs för att bla lösa och analysera globala miljöproblem.

Här kan du läsa mer om utbildningen:

Utbildningsplan

Om programmet

Greenhouse Labs

Här kan unga högteknologiska och tillväxtorienterade kemirelaterade företag etablera sig under en begränsad tid. Vi erbjuder toppmoderna labb och kontor med en väl fungerande infrastruktur. Greenhouse Labs ligger i direkt anslutning till undervisning och forskning på Skolan för Kemivetenskap, mitt på KTH:s campus, i en miljö som främjar innovation och entreprenörskap.

Skolan för Kemivetenskap firar 10 år!

Din webbläsare kan inte visa filmen

Din webbläsare har javascript inaktiverat, eller stödjer inte HTML5 video.

Filmen kan inte visas i redaktörsverkyget

Förhandsgranska för att se filmen.

Licheng Sun erhåller Arrheniusplaketten

Ahrreniusplaketten utdelas årligen till personer som utmärkt sig genom framstående vetenskaplig forskning på kemins och dess gränsvetenskapers område eller som utfört värdefullt arbete till Svenska Kemistsamfundets fromma.

I år tilldelas professor Licheng Sun på institutionen för Kemi Arrheniusplaketten 2014 för "sin forskning kring biomimetiska modellsystem för det aktiva centret i fotosystem II och hydrogenaser, färgämnessensiterade solceller, supramolekylär fotokemi samt fotoinducerade elektron- och energitransferprocesser".

Anna Hanner tar emot Ingvar Carlsson Award

Anna Hanner på Fiber- och Polymerteknologi är en av 12 stipendiater som får ta emot Ingvar Carlsson Award.

Stipendiaterna får 4 miljoner var för att driva ett projekt. I Annas fall handlar det om att utveckla kapslar för drug delivery, inspirerade av naturen.

Läs:

Artikel i Kemivärlden

SSF:s hemsida

De har uppfunnit mjuk elektronik

Ett fluffigt tredimensionellt batteri som tål stötar och slag. Det är vad forskare vid KTH och universitetet i Stanford konstruerat med hjälp av cellulosa från träd. Förutom att elektroniken och batteriet är elastiskt och formbart finns det ytterligare en ny egenskap: Det går att lagra betydligt mer energi på mindre plats än i konventionella batterier.

Högre utbildningskvalitet efter UKÄ:s granskning

Efter UKÄ:s granskning hösten 2013 fick högskoleutbildningen i Kemiteknik en anmärkning på bristande kvalitet i kursen examensarbete. Det svåranalyserade omdömet har lett till ett antal förbättringar i utbildningen och utbildningen har nu fått betyget hög kvalitet från UKÄ.

– Förbättringarna har införts bit för bit under senaste året och tagits väl emot av studenterna, säger Sara Naumann, programansvarig för Kemiteknik.

Kalender

Till sidans topp