Nytt sätt att tillverka bakteriedödande och luktfria kläder

Kläder som lanserats som luktfria och antiseptiska har debatterats en längre tid. Anledningen till det är de bakteriedödande silverjoner som enligt bland annat Kemikalieinspektionen kan skada arvsmassan och fortplantningen hos olika organismer. Nu har forskare på CHE uppfunnit en supertunn tråd som kan behandlas med ett ämne som finns i vissa alger och därmed ger tråden antibakteriella egenskaper.

Mikael trivs med att få saker ur händerna

Som grabb drömde han om att vinna världens främsta tennisturnering. Men både de planerna och tusentals andra projekt han drog igång som barn och i ungdomen förblev oavslutade. Numera, som dekan på Kemiskolan, är Mikael Lindström starkt fokuserad på att komma i mål. Läs intervjun i Campi

Teknisk kemi

På Teknisk kemi kommer du i direkt kontakt med näringslivet och får lösa problem som baseras på aktuella samhällsfrågor.

Under första perioden på KTH har studenterna på Teknisk kemi besökt kemiingenjörer på olika företag, läst en mattekurs och en kemikurs. Under studiebesöken fick studenterna möta kemiingenjörer i deras vardag och i kemikursen har de fokuserat på grunderna i material och energiflöden i tekniska och naturliga system, vilka behövs för att bla lösa och analysera globala miljöproblem.

Här kan du läsa mer om utbildningen:

Utbildningsplan

Om programmet

Greenhouse Labs

Här kan unga högteknologiska och tillväxtorienterade kemirelaterade företag etablera sig under en begränsad tid. Vi erbjuder toppmoderna labb och kontor med en väl fungerande infrastruktur. Greenhouse Labs ligger i direkt anslutning till undervisning och forskning på Skolan för Kemivetenskap, mitt på KTH:s campus, i en miljö som främjar innovation och entreprenörskap.

Skolan för kemivetenskap i framkant av mångfaldhetsarbete

Hur kan KTH bli bättre på att inkludera alla medarbetare och studenter? Det är frågan som ställs i ett tvåårigt mångfaldsprojekt. Målet är att bättre ta tillvara kompetensen i mångfalden och bidra till ett öppnare arbetsklimat. Skolan för kemivetenskap är en av de första skolorna att dra igång projektet.

– Vi behöver jobba på att skapa ett faktiskt inkluderande arbetssätt, både i själva arbetet och i de sociala jobbkontakterna. Det skulle inte bara de utländska doktoranderna tjäna på. Det skulle även förbättra arbetsklimatet generellt och vara ett sätt att förebygga trakasserier och kränkande särbehandling, säger Mats Jonsson, vice skolchef på Skolan för kemivetenskap.

Årets kandidatexjobb

Årets kandidatexjobbare fick välja ett av de 14 spännande projekt som tillhandahölls. Projekten hade i snitt 3 studenter vardera och varit jämt fördelade bland kemiskolans tre institutioner. 11 av de 14 projekten var kopplade till olika forskningsgrupper på skolan.

Nytt för i år var företagsrelaterade pilotprojekt där tre organisationer var involverade: Nynäs, Scania och Astra-Zeneca. Genomgående tema för alla projekt var att låta studenterna omsätta sina ackumulerande förkunskaper i vetenskapligt relevanta projekt och dessa med vägledning av engagerade handledare.  Omfånget av årets projekt var brett och behandlade samhällsrelevanta frågeställningar:

Lyckad introduktionsdag för nya studenter

För sjätte året i rad ordnade Kemi- och Bioskolan en mottagningsdag för höstens nya studenter. I år anslöt drygt 140 av dem till träffen på ett hotell i Täby där de mötte ett 30-tal lärare och personal från utbildningskansliet.

Syftet med dagen är att skapa gemenskap och samhörighet mellan lärare och studenter.

Metallers yta avgör hur farliga de är

Storleken på metallpartiklar är avgörande för deras eventuella farlighet. Det har Yolanda Hedberg på CHE kunnat konstatera.

Kolfiber i framtidens batterier

Forskare vid bland annat CHE har arbetat med strukturella batterier och förbättrat dess egenskaper.

Kalender