Svårt få pengar till bränsle-cellsforskning i Sverige

När USAs president Barack Obama var på besök i Sverige för ett år sedan var bränslecellsforskaren Carina Lagergren på Kemiteknik, KTH en av de forskare som Sverige gärna ville visa upp. Men tvärtemot vad man skulle kunna tro är hennes forskning inget Sverige gör stora satsningar på.

– De ser ju tyvärr ganska dåliga ut överlag på bränslecellsområdet. Det finns ett program som startat under det här året för bränsleceller i fordonstillämpningar. Men när det gäller bränsleceller för större och mindre kraftverk så har vi inga pågående program just nu. Det är ju litet tråkigt.

Teknisk kemi

På Teknisk kemi kommer du i direkt kontakt med näringslivet och får lösa problem som baseras på aktuella samhällsfrågor.

Under första perioden på KTH har studenterna på Teknisk kemi besökt kemiingenjörer på olika företag, läst en mattekurs och en kemikurs. Under studiebesöken fick studenterna möta kemiingenjörer i deras vardag och i kemikursen har de fokuserat på grunderna i material och energiflöden i tekniska och naturliga system, vilka behövs för att bla lösa och analysera globala miljöproblem.

Här kan du läsa mer om utbildningen:

Utbildningsplan

Om programmet

Greenhouse Labs

Här kan unga högteknologiska och tillväxtorienterade kemirelaterade företag etablera sig under en begränsad tid. Vi erbjuder toppmoderna labb och kontor med en väl fungerande infrastruktur. Greenhouse Labs ligger i direkt anslutning till undervisning och forskning på Skolan för Kemivetenskap, mitt på KTH:s campus, i en miljö som främjar innovation och entreprenörskap.

CHE-doktorand vann "Forskar Grand Prix" på forskarfredag

Forskar Grand Prix kallas en nationell tävling för forskare som ska på mycket kort tid presentera sin egen forskning på ett så fängslande, inspirerande och pedagogiskt sätt som möjligt.

Peter Olsén, som doktorerar på polymerteknologi deltog och vann Stockholms delfinal, som genomfördes under forskarfredag den 26:e september. Peters forskningsprojekt handlar om att utveckla och använda kemi för att skapa en ny typ av material,  material som är homogena på makronivå men inhomogena på mikronivå - precis på samma sätt som naturen bygger upp sina material. Mer specifikt jobbar Peter med att utveckla nya metoder och syntesvägar för att skapa nya gröna, nedbrytbara, och funktionella material.

Peter kommer att delta i riksfinalen för Forskar Grand Prix, som går av stapeln den 25:e november.

Årets kandidatexjobb

Årets kandidatexjobbare fick välja ett av de 14 spännande projekt som tillhandahölls. Projekten hade i snitt 3 studenter vardera och varit jämt fördelade bland kemiskolans tre institutioner. 11 av de 14 projekten var kopplade till olika forskningsgrupper på skolan.

Nytt för i år var företagsrelaterade pilotprojekt där tre organisationer var involverade: Nynäs, Scania och Astra-Zeneca. Genomgående tema för alla projekt var att låta studenterna omsätta sina ackumulerande förkunskaper i vetenskapligt relevanta projekt och dessa med vägledning av engagerade handledare.  Omfånget av årets projekt var brett och behandlade samhällsrelevanta frågeställningar:

Nytt sätt att tillverka bakteriedödande och luktfria kläder

Kläder som lanserats som luktfria och antiseptiska har debatterats en längre tid. Anledningen till det är de bakteriedödande silverjoner som enligt bland annat Kemikalieinspektionen kan skada arvsmassan och fortplantningen hos olika organismer. Nu har forskare på CHE uppfunnit en supertunn tråd som kan behandlas med ett ämne som finns i vissa alger och därmed ger tråden antibakteriella egenskaper.

Mikael trivs med att få saker ur händerna

Som grabb drömde han om att vinna världens främsta tennisturnering. Men både de planerna och tusentals andra projekt han drog igång som barn och i ungdomen förblev oavslutade. Numera, som dekan på Kemiskolan, är Mikael Lindström starkt fokuserad på att komma i mål. Läs intervjun i Campi

Metallers yta avgör hur farliga de är

Storleken på metallpartiklar är avgörande för deras eventuella farlighet. Det har Yolanda Hedberg på CHE kunnat konstatera.

Kolfiber i framtidens batterier

Forskare vid bland annat CHE har arbetat med strukturella batterier och förbättrat dess egenskaper.

Kalender