Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

CBE Årskonferens 2017

Publicerad 2017-12-04

Vid årskonferensen i slutet av oktober redovisades CBE:s verksamhet och ekonomi och styrelsen för det kommande året presenterades. Dessutom fick deltagarna ta del av flera intressanta och relevanta presentationer av representanter från såväl industrin som akademi. Ett exempel var forskaren Annika Vänje, som tillsammans med IKANO studerar jämställdhet i byggbranschen i ett flerårigt projekt. Resultatet förväntas kunna förbättra arbetshälsan och höja kvaliteten i produktionen.

Vikten av rätt kommunikation i ett byggprojekt

Från industrin inleddes konferensprogrammet av Trafikverkets kommunikationschef Eva Rådmark Herrder, som redogjorde för de Kommunikativa utmaningarkommunikativa utmaningarna som har uppstått i samband med byggandet av Citybanan. Det har bland annat handlat om att kommunicera nyttan med projektet, att informera i rätt tid samt att få acceptans för arbetet från boende och resenärer. Genom omfattande informationsinsatser i såväl tryck som digitala kanaler, event, arbetsplatsvisningar med mera, lyckades Citybanan trots lång tid av störande arbeten få 98 procent positiv feedback när det gällde projektets informationsinsatser samt acceptans från de som påverkats av projektet.

Från forkning til affärsidé

Näste deltagare från industrin var Patrik Jensen, ny vd i Design Evolution som är ett helägt dotterbolag till Tyréns. Design Evolution bildades hösten 2015 som ett resultat av ett forsknings- och utvecklingsprojekt inom modulariserbar projektering. Grundat på tidigare forskning bedriven inom Tyréns drogs Tidigare forskning bedriven inom Tyréns lärdomar från det initiala arbetet med industrialiserat byggande. Några av lärdomarna var:

  • Konsultens affärsmodell hämmar samarbete över tid inom produktutveckling
  • Industriella tillverkare vill äga systemen och succesivt fasa ut konsulterna
  • Svårt att lyckas med kunskapsåterföring
  • Om detta skall fungera behöver incitamentsmodeller tas fram och riska delas.

Utifrån detta utvecklades modulkonfiguratorer för att förbättra Tyréns verksamhet och man arbetade både med utveckling och implementering: Alla idéer skulle analyseras. Om affärspotential fanns skulle utveckling påbörjas. I och med bildandet av Design Evolution erbjuds nu marknaden resultaten av erfarenheterna.

- Vi kan nu erbjuda projekteringshandlingar och långsiktiga samarbets- och ramavtal eftersom vi gör omfattande investeringar i form av tid och resurser. Våra lösningar ger en kvalitetssäkrad projektering, med kort ledtid och till ett fast pris per projekt, säger Patrik Jensen.

Cirkulärekonomi och effektivitet

Andreas Feldmann var först ut bland talarna från akademin. Han är biträdande lektor i resurseffektiva affärsmodeller och återvinning vid KTH, och informerade om principerna för cirkulär ekonomi och kopplingen till hållbar utveckling.

Fokusrupper rapporterar

CBE omfattar flera fokusområden och de KTH-forskare som är ansvariga för de olika områdena presenterade det arbete som pågår. Tina Karrbom Gustavsson, KTH-lektor vid Projektkommunikation, rapporterade om forskning och utveckling inom fokusgruppen Inköp och byggplatslogistik och Väino Tarandi, professor vid samma avdelning,

beskrev arbetet inom fokusgruppen Informationshantering och Digitalisering, bland annat om behovet av interoperabilitet och öppna standarder i byggsektorn – integration av BIM och GIS ur ett livscykelperspektiv. Centrumansvariga Agnieszka Zalejska-Jonsson redogjorde sedan för samarbeten, genomförda aktiviteter och kommande händelser inom området Produktionsmetodik och processmetodik.

Annika Vänje är forskare vid Skolan för teknik och hälsa på KTH. Hon deltar i projektet Hentverkare, ett snickarlärlingsprogram vid Ikano Bygg för kvinnor. Projektet är treårigt och innefattar 16 kvinnliga lärlingar.

- Vår forskning sker i nära samarbete med Ikano och det är en del av den kulturresa som företaget arbetar med idag, säger Annika Vänje.

Hentverkarna har kommit till stånd mot bakgrunden av den ojämna könsfördelningen inom byggbranschen. Endast en procent av alla bygg- och anläggningsarbetare är kvinnor.

- Syftet är att såväl undersöka som utveckla säkerhetsklimatet och jämställdheten vid ett medelstort byggföretag. Dessutom inhämtar vi kontextanpassad kunskap om utveckling av åtgärder och genomförande av förändringsprocesser som kan leda till en mer jämställd och säker arbetsmiljö, säger Annika Vänje.

Målsättningen med projektet är att - i samverkan med medarbetare och chefer vid företaget -utveckla standardiserade och verksamhetsanpassade arbetsmiljöprocesser. Dels för att förbättra arbetsmiljön och säkerheten på byggarbetsplatser, dels öppna upp för heterogena och jämställda arbetsgrupper.

- Vi förväntar oss att positiva spinn-off effekter av projektet kommer att bli en förbättrad arbetshälsa och högre kvalitet i produktionen. Nya kunskaper om säkerhetsklimat och jämställdhet inom byggbranschen kan bidra till att sänka kostnaderna för sjukskrivningar och arbetsskador, avslutar Annika Vänje.

KTH:s prorektor har ordet

Prorektor Mikael Östling beskrev i sitt anförande KTH:s olika stratetiska samverkansprojekt med såväl andra svenska universitet och högskolor som långsiktiga partnerskap med bland andra stora svenska företag. Tanken är att öka rörligheten mellan akademi och industri.

- Visionen är också ett utökat samarbete med Europa, konstaterade Mikael Östling.

Ny magisterutbildning

Årskonferensen avslutades med att moderator Mårten Lindström slog ett slag för utbildningsprogrammet Design och byggande i staden. Det är en ny magisterutbildning för yrkesverksamma med intresse för de aktuella utmaningar och möjligheter som finns i stadsbyggandet. Utbildningen ger deltagarna möjlighet att bredda och fördjupa kunskaper i möten mellan forskning och praktik och är framtagen av KTH på initiativ av Stockholms Byggnadsförening. Läs mer om utbildningen.

Innehållsansvarig:martamt@kth.se
Tillhör: Centrum för byggeffektivitet (CBE)
Senast ändrad: 2017-12-04