Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Årets Alumn 2018 - Paulina Modlitba

Paulina Modlitba väjer inte inför det som verkar svårt. Hon har gått från startups inom spelutveckling till att bli regeringens digitaliseringsexpert och driver idag eget. De gånger hon varit tillbaka på KTH för att gästföreläsa har hon fått kvitto på att hon gör skillnad för studenterna.

– Jag ser det här priset som ett sätt att få vara med och bygga upp det jag själv saknade när jag var student, säger Paulina Modlitba.

Paulina Modlitba, Årets alumn 2018. Foto: Petter Karlberg

– Det var ögonblicklig kärlek.

Paulina Modlitba läste Medieteknik åren 2001-2006 och blev blixtkär. En kärlek hon nu vill få andra att känna.

Det var inte självklart att hon skulle börja på KTH. Trots att hon alltid närt ett tekniskt intresse var KTH inte ett alternativ. KTH:are var för henne unga män i lustiga overaller som sålde tidningar på T-Centralen. Paulina var en plugghäst som drömde om att bli journalist, designer eller psykolog men som började på Handelshögskolan.

– Första dagen på Handels bad rektorn oss nykomlingar att komma upp till hans rum för ett välkomstsamtal på tu man hand. Han bad mig nämna tre anledningar till att jag ville plugga där. När det var min tur hade jag ingenting att säga. 

Paulina hoppade av Handels, läste etnologi och blev av en kompis tipsad om en ny utbildning, Medieteknik på KTH. En civilingenjörsutbildning som gav henne den tvärvetenskapliga inriktning hon hela tiden sökt. Hon berättar att Medieteknik har skapat många möjligheter och att det därför känns viktigt och naturligt att ge tillbaka. 

Under studietiden saknade Paulina kontakten med alumner. Hennes lärare sa att hon kunde bli vad hon ville, men hon visste ju inte vad. Därför känns det bra att komma tillbaka till KTH och hjälpa studenter framåt. De gånger hon varit på KTH för att gästföreläsa har hon fått kvitto på att hon gör skillnad för studenterna.

– Jag ser det här priset som ett sätt att få vara med och bygga upp det jag själv saknade när jag var student.

Paulina menar att det förstås är bra att akademin står för det icke-kommersiella och att utbildning och forskning fortsätter att bevaka och värna annat än det som efterfrågas i näringslivet.

– Men akademin vinner på att hitta en annan form för utbildningen som modulkurser och satsa på en tätare kontakt med näringslivet.

Hon menar att man idag inte längre vinner på att utbilda sig till ett yrke utan behöver bygga sin karriär på kompetenser.

– Idag söker arbetsgivare efter rätt personlighet och kunskap, säger Paulina.

Digitaliseringen ökar samhällsklyftorna

Paulina satt nyligen i Digitaliseringskommissionens expertgrupp. Hon menar att vi har en romantisk bild av digitaliseringen och att det är naivt att tro att aktörer på nätet skulle drivas av godhet och välvillighet. Dessutom finns det risk för att digitala plattformar skapar kunskapsklyftor.

– De socioekonomiskt eftersatta grupperna går emot arbetslöshet och utanförskap medan vi som har kompetensen förbereder oss inför framtiden.

Den digitala eliten drar ifrån och de som inte hinner med förlorar mark för varje dag. 

– AI kommer förändra allt! Jag förstår inte att det inte är en valfråga. Vi kommer behöva ställa om oss helt. 

Paulina menar att vi har en övertro på den svenska modellen som utgår från att samhället tar hand om oss. Samhället kommer inte kunna ombesörja att alla medborgare har sysselsättning när algoritmerna tar över enklare jobb.

– Vi kommer behöva införa en basinkomst för dem som inte har haft möjlighet att skaffa sig en högre utbildning.  

Själv driver hon eget, som konsult och digitaliseringsstrateg.

– Som kvinna har jag märkt att det svårt att få förtroendet att gå hela vägen. Jag hade kraften och ambitionen att sitta med i ledningsgruppen och bli delägare i de uppstartsbolag jag jobbade i men jag märkte snart att jag inte släpptes in.

Därför startade hon eget. Det var egentligen en övergångslösning, men eftersom karriären tog fart har hon kunnat fortsätta.

­– Jag ser en tydlig trend i att merparten av de kvinnor jag känner startar eget. Det är nog det som krävs för att få våra karriärer att lyfta.

Text: Sofia Tatsis

Om Paulina Modlitba

Ålder: 37

Arbetar som: Frilansande konsult inom digital kommunikation och strateg.

Utbildning: Examen i medieteknik 2006. Master vid MIT Media Lab i USA 2006 till 2008.  

Bor: Stockholm

Bakgrund: Paulina Modlitba har en civilingenjörsexamen i medieteknik från KTH och en master i Media, Arts and Sciences från MIT Media Lab i Cambridge, USA, där hon forskade kring människa-maskin-interaktion.

Sedan mars 2014 driver Paulina sitt eget företag som konsult inom digital strategi, marknadsföring och affärsutveckling. Dessförinnan har hon arbetat både operativt och strategiskt på digitala företag och start-ups som Bonnier R&D, Stardoll, Nokia and Toca Boca.

Paulina är ofta anlitad som moderator inom digitalisering och robotik och var programledare för IoT-podden för Ny teknik under 2017. Hon blev 2015 invald som expert till regeringens Digitaliseringskommission.

Hon har sedan sin examen visat stort engagemang för KTH och var projektledare för den första Teklafestivalen 2015, en festival som inspirerar tjejer mellan 11 och 18 år att utveckla sitt teknikintresse. Mellan den 17-18 oktober 2017 var hon programledare för ett seminariemaraton som var en del av KTH Campus 100-års firande.

Paulina Modlitba mottog Årets Alumn-utmärkelsen under diplomeringen i Stadshuset den 29 och 30 maj.

Motivering

Paulina Modlitba tilldelas utmärkelsen Årets Alumn 2018 för sitt outtröttliga engagemang för att intressera unga kvinnor för teknisk utbildning och inspirera dem till att engagera sig mer och ta plats inom svenska tech-startups.

Paulina är en förebild för studenter och andra alumner. Hon visar att KTH:are kan delta aktivt i samhällsutvecklingen och hon har verkat för att lyfta såväl möjligheter som utmaningar med en alltmer digitaliserad framtid.

Läs mer om Paulina:

Vill locka tjejer till teknik, KTH Magazine 1 april 2015

Robyn och KTH arrangerar teknikfestival ihop, mars 2015

Innehållsansvarig:alumni@kth.se
Tillhör: Alumni
Senast ändrad: 2021-03-10
Årets alumn 2021 - Karim Engelmark Cassimjee
Årets alumn 2020 - Maja Reichard
Årets Alumn 2019 - Gustav Söderström
Årets Alumn 2018 - Paulina Modlitba
Årets Alumn 2017 - Mathias Uhlén
Årets Alumn 2016 - Veronica Augustsson, D-98
Årets Alumn 2015 - Peter Arvai
Årets Alumn 2014 - Regina Kevius, L-99
Årets Alumn 2013 - Magnus Egerstedt, F-92
Årets Alumn 2012 - Christer Fuglesang