Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Robyn och KTH arrangerar teknikfestival ihop

NYHET

Publicerad 2015-03-16

Det behövs fler tjejer inom teknik, det säger såväl politiker som företrädare för universitet och näringsliv. Det är en av anledningarna till att KTH och Robyn anordnar teknikfestivalen Tekla lördagen den 18 april 2015.

Paulina Modlitba Söderlund (projektledare, Tekla), Robin Carlsson (artist) och Sophia Hober (dekanus, KTH). Foto: Sara Arnald.

Tjejer mellan 11 och 18 år får under en heldag testa bland annat robotprogrammering, speldesign, digital visualisering, musikproduktion, och 3D-printing i en skön blandning som passar alla deltagare, oavsett hur deras förkunskaper ser ut. Initiativtagare till Tekla är Robin Carlsson, mottagare av KTH:s Stora pris 2013.

Hon berättar att som pristagare fick hon uppdraget att hålla ett seminarium på universitetet. Detta var något hon ville ta vidare, och göra större och mera relevant. Seminariet blev en heldag.

– Jag tänkte på KTH:s motto "Vetenskap och konst" och ville göra något för att inspirera tjejer som är nyfikna på teknik och samtidigt uppmärksamma att alldeles för få kvinnor söker till KTH:s utbildningar. Tekla blir en festival för tjejer där de under en dag kommer få prova på olika områden inom framtidens teknologi i vad jag tror kommer att bli en rolig och infallsrik miljö, säger Robin Carlsson.

Tekla handlar om att kombinera teknik och kreativitet, och att skapa en arena där deltagarna blir inspirerade till att nörda loss och upptäcka nya intressen. På festivalen varvas praktiska workshops med inspirationstalare med musikframträdanden av Robyn, Zhala och DJ:n Lap See.

Programmet representerar en mängd olika genrer och teman. Festivalen är helt gratis och riktar sig till både nybörjare och redan inbitna tech geeks.

Sophia Hober, dekanus på KTH, berättar att syftet med Teklafestivalen är att bredda och modernisera bilden av vad teknik är.

– Vi ska lyfta fram kvinnliga förebilder inom teknik och ge fler tjejer möjligheten att hitta hur de själva vill och kan använda sig av teknik. Långsiktigt hoppas vi att Tekla kan öka rekryteringen av kvinnor till tekniska utbildningar, säger Sophia Hober.

Tekniken har historiskt sett varit dominerat av män, och förändringen mot en jämställd fördelning har gått långsamt. Idag är cirka 34 procent av de nya studenterna på KTH kvinnor, och var fjärde ingenjör på arbetsmarknaden är kvinna. Samtidigt finns det teknikområden som lockar ännu färre kvinnor – inom data- och IT-området är andelen kvinnliga studenter under 20 procent.

– Vi hoppas att fler tjejer ska tycka att teknik är roligt, och se hur de kan använda den på ett kreativt sätt. Tekniken i sig är ju inte målet – den är ett medel för att lösa problem som samhälle, organisationer och människor ställs inför, säger Sophia Hober.

Tekla arrangeras av KTH och Robyn, med Spotify, Paradox Interactive, Google och Valtech som partners. Tekla tar dessutom hjälp av organisationen Popkollo, som har jobbat länge med att göra kurser och läger bara för tjejer inom musikområdet. Inom både tekniken och musiken finns det ett behov av att skapa egna arenor för tjejer, för att långsiktigt göra miljön mer inkluderande.

Tekla hittar du här: www.teklafestival.se

Text: Peter Larsson

För mer information, kontakta Hillevi Good på 070-748 65 64 eller hillego@kth.se.