Lean Coffee ™, vad är det?

Det var frågan jag fick när jag annonserade i Slack att jag tillsammans med Patric skulle köra en Lean Coffee kommande torsdag.

Den officiella beskrivningen av Lean Coffee är löst översatt ”strukturerade, agendalösa möten”. I praktiken betyder Lean Coffee att de närvarande bestämmer på plats vilka ämnen man vill diskutera och i vilken ordningen man vill ta upp dem. Jag hade varit på Stockholm Lean Coffee ett par gånger och provat konceptet och jag tänkte direkt att det måste passa oss eftersom vi är både agile/lean och dricker mycket kaffe.

Hur går Lean Coffee till i praktiken?

I vår första Lean Coffe följde vi nästan exakt beskrivningen som finns på http://leancoffee.org/ förutom att vi inte använde oss av en personlig kanban.

  • Tänk ut ett eller två ämnen som du vill diskutera med gruppen och skriv ned på en post-it
  • Presentera ditt ämne med en eller två meningar för gruppen
  • När alla ämnen presenterats röstar gruppen i vilken ordning de ska diskuteras.
  • Varje ämne diskuteras sedan i max 5 minuter. Efter 5 minuter röstar gruppen om man vill fortsätta diskussionen i 5 minuter till eller byta ämne. Alla ämnen kanske inte hinns med innan mötestiden är slut.
  • Dokumentera post-it-lapparna med ett foto när mötet är över.

Vad vi lärde oss av vår första Lean Coffee

Lägger vi inte in aktiviteter i kalendern glömmer vi bort dem. När torsdagen kom hade både jag och Patric glömt att vi skulle köra en Lean Coffee. Turligt nog blev jag påmind av en fikasugen kollega och vi bokade om eventet lite snabbt från förmiddagsfika till eftermiddagsfika istället.

Vi enades om att inte begränsa vilka ämnen som vi kunde föreslå och det ledde till att det gick snabbt för alla att komma på något de ville diskutera och vi fick ihop ungefär nio olika ämnen att prata om. Tills vidare kommer vi inte att ha någon begränsning av vilka ämnen som kan tas upp.

Vi hann ta upp tre av ämnena innan tiden tog slut: ”Ska arkitekterna sitta hos de olika grupperna ett par dagar i veckan?”, ”Behöver vi en testare?” och ”Vi behöver ett pingisbord”. Vi sparar inte post-it-lapparna vi inte pratat om, då vi tycker att det är lättare att skriva en ny lapp på nästa Lean Coffee istället.

Ett problem är att intressanta diskussioner lätt drar ut på tiden, speciellt om vi är flera än några stycken som samlats. Det löste vi med att använda en aggressiv ringsignal och hög volym på timern. Eventuellt kommer vi att behöva byta den senare när folk har vant sig vid den.

Slutsatsen är att vi kommer att fortsätta med Lean Coffee varannan vecka. Vi tar upp ämnen som kanske inte kommer upp på andra möten och diskussionerna blir mer spontana eftersom vi kommer på ämnena on-the-fly.

Profilbild
I'm a software developer and part of the StudAdm team at KTH. Twitter: @stefansundkvist Linkedin: https://se.linkedin.com/in/ssundkvist

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *